Tokion ennätystulosten taustalla erikoinen syy – mikä ihmeen "trampoliinirata"?

Tokion olympialaisten yleisurheilussa on nähty sensaatiomaisia aikoja juoksuradalla, viimeisimpänä norjalaisen Karsten Warholmin huikea maailmanennätys ensimmäisellä alle 46 sekunnin ajalla 400 metrin aitajuoksussa.

Syitä ennätystahtiin on tietysti erilaisia, esimerkiksi hurjasti kehittyneet juoksukengät tai Tokion kuuma sää, mutta yksi vahva tekijä ennätystehtailussa on stadionin "maailman nopein rata".

Stadionin juoksuradan kehittäneen Mondon edustaja Andre Vallauri kertoo muun muassa Guardian-lehden mukaan, että radan pinnoite on täysin uusi. Siinä on kumirakeita, jotka antavat radalle "trampoliiniefektin".

–  Pyrimme aina kehittämään materiaalia olympialaisiin, eikä Tokio ole poikkeus. Rata on hyvin ohut, 14 millimetriä. Uutena elementtinä ovat etenkin nämä kumirakeet. Radan alemmassa osassa on kuusikulmainen muotoilu, joka luo pieniä ilmataskuja. Se tuo paitsi iskunvaimennusta, myös palauttaa hieman energiaa ja näin luo trampoliiniefektin, Vallauri selvittää.

–  Olemme kehittäneet tätä koostumusta, ja siksi rata tuo parempia suorituksia.

Vallaurin mukaan rata "on täysin sääntöjen puitteissa" ja se parantaa suoritusta 1–2 prosenttia. Myös stadionin pituus- ja kolmiloikkapaikkojen vauhtiradoilla käytetään samaa materiaalia. Naisten kolmiloikassa sunnuntaina Venezuelan Yulimar Rojas loikki komean uuden ME:n 15,67.

Lue myös:

    Uusimmat