Toivo Australian helikopteriturmassa kadonneiden löytymisestä elossa loppui – "Tapahtui katastrofaalinen törmäys"

Australiassa viranomaiset ovat menettäneet toivonsa löytää eloonjääneitä viikonloppuna sotaharjoituksen aikana mereen syöksyneen sotilashelikopterin jäljiltä.

Asiasta kertoi maan puolustusministeri Richard Marles.

Toiveet miehistön jäsenien löytymisestä elossa ehtyivät, kun kopterin jäljiltä löydettiin Marlesin mukaan "huomattavaa romua".

Helikopteri syöksyi veteen myöhään perjantai-iltana paikallista aikaa Australian koillisrannikolla lähellä Whitsundayn saaria.

Lauantaina viranomaiset sanoivat, että etsinnöissä oli löydetty kappaleita, jotka olivat todennäköisesti peräisin pudonneen MRH-90 Taipan -helikopterin hylystä. Miehistöstä ei kuitenkaan löydetty jälkeäkään laajoista etsinnöistä huolimatta.

– Tapahtui katastrofaalinen törmäys, ja se on osasyy sille, miksi siirrymme nyt etsintä- ja pelastustoiminnasta toipumiseen, Marles sanoi toimittajille maanantaina onnettomuuden syystä.

Viranomaiset eivät ole kommentoineet onnettomuuden syytä tarkemmin.

Kaikki helikopterin kyydissä olleet olivat australialaisia.

Turma keskeytti sotaharjoituksen hetkeksi

Puolustusviranomaisten mukaan Australian ja Yhdysvaltojen johtama Talisman Sabre -harjoitus pantiin lyhyeksi aikaa tauolle helikopteriturman vuoksi. 

Harjoitusta jatkettiin myöhemmin turma-alueen ulkopuolella. Harjoitukseen osallistuu sotilaita myös Japanista, Ranskasta, Saksasta ja Etelä-Koreasta, ja siinä on osanottajia kaikkiaan noin 30 000.

Ainakin kolmen maan armeijat olivat liittyneet poliisin kanssa etsimään kopterin miehistöä.

Taipan-kopterit lentokieltoon

Australian yli 40 Taipan-helikopterin laivasto menee lentokieltoon, kunnes tutkijat saavat paremman käsityksen turman syystä, Marles sanoi.

Pudonnut helikopteri on eurooppalaisen NHIndustries-konsortion rakentama. Australian viranomaiset ovat aiemmin valittaneet Taipan-koptereiden huoltoon ja varaosien saamiseen liittyvistä ongelmista.

Helikopterien oli joka tapauksessa määrä jäädä eläkkeelle vuoden 2024 lopussa.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla kello 8.59.

Lue myös:

    Uusimmat