Mainos

Ministeri Toivakka myöntää johtaneensa eduskuntaa harhaan

16:52

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) myöntää olevansa juridisesti vastuussa perheyhtiön päätöksestä perustaa verosuunnitteluyhtiö Belgiaan vuonna 2007.

Toivakka kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa olleensa perheyhtiön hallituksessa aikana, jolloin yhtiö perusti belgialaisen verosuunnitteluyhtiön.

– Tämmöinen perheyhtiö perusti holding-yhtiön Belgiaan vuonna 2007. Olin tuolloin vielä hallituksen jäsen mieheni kanssa. Eli meitä oli kaksi jäsentä. 

Toivakka myöntää olevansa juridisessa ja nimellisessä vastuussa yhtiön toiminnasta, koska kuului verosuunnitteluyhtiön perustamisen aikaan sen hallitukseen. Hän kuitenkin korostaa, ettei ole ollut mukana yhtiön operatiivisessa toiminnassa missään vaiheessa.

– Toimitusjohtaja eli mieheni perusti sen (verosuunnitteluyhtiön), kuten hoiti kaiken operatiivisen toiminnan tässä yhtiössä. Jäin itse hyvin pian tuon jälkeen koko yhtiön toiminnasta pois.

Taustalla kauppakeskusosuuden myyntiaikeet

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kertoi eilisessä A-studiossa pystyvänsä todistamaan, että ministeri Toivakka on Suomen osakeyhtiölain mukaan vastuussa belgialaisen verosuunnitteluyhtiön perustamisesta.

Näin Toivakka kommentoi Harakan väitteitä eduskunnassa tiistaina. Katso video: 

4:08

Tiistaina Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta eduskunnassa, mutta pyysi sittemmin anteeksi. Nyt hän pyytää anteeksi myös, että hän on johtanut lausunnollaan harhaan.

– Pyydän anteeksi, jos olen johtanut harhaan roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana. Kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä, olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta. Siinä mielessä olen pahoillani ja pyydän anteeksi, että olen johtanut tällä lauseella harhaan.

Hän kertoo päätöksen perustaa yhtiö syntyneen tilanteessa, jossa suunniteltiin kauppakeskusosuuden myyntiä.

– Tuolloin oli suunnitelmia, että kauppakeskus myytäisiin ulkomaisille omistajille. Tämä kauppa ei kuitenkaan koskaan toteutunut ja tämä yhtiö ei ollut aktiivisessa toiminnassa missään vaiheessa. Mutta se oli varautuminen siihen, että jos tämä kauppa olisi toteutunut.

*Toiseksi viimeistä sitaattia täydennetty kello 8.00: Toivakka myöntää kommenttinsa lopuksi johtaneensa eduskuntaa harhaan. Samalla muutettu kommenttiin johtavaa johtolausetta, mikäli-sana korvattu sanalla että.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja