Mainos

Oikeuskansleri: Toivakan puheenvuoro oli väärinkäsityksille altis

Kansanedustaja Lenita Toivakan (kok.) puheenvuoro keväällä eduskunnassa perheyhtiönsä perustamasta holdingyhtiöstä oli väärinkäsityksille altis, katsoo oikeuskansleri.

Jaakko Jonkan mukaan ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä tuolloin toiminut Toivakka ei kuitenkaan antanut tarkoituksellisesti tai harhautusmielessä väärää tietoa, joten aihetta toimenpiteisiin ei ole.

Epätarkkuus puheenvuorossa täysistunnossa 26. huhtikuuta liittyi Jonkan mukaan siihen, tuliko Toivakan asema perheyhtiö CM-Toivakan holdingyhtiön perustamisen aikaan riittävän selkeästi esille. Toivakka kertoi, ettei hän ole ollut mukana perustamassa yhtiötä ja ettei hän henkilökohtaisesti ole ollut minkäänlaisissa järjestelyissä mukana. Täysistunnossa 28. huhtikuuta Toivakka täsmensi, että hän on ollut perheyhtiön hallituksen jäsen vuoteen 2008 saakka ja että holdingyhtiö perustettiin 2007.

Perustamista ei Toivakan mukaan käsitelty CM-Toivakan hallituksessa, vaan yhtiön operatiivinen johto toimi toimivaltansa puitteissa. Oikeuskanslerista näytön perusteella ei ole oikeudellisia perusteita kyseenalaistaa tätä. Jonkan ratkaisuun vaikutti myös, että ministeri oli jo aiemmin kertonut julkisuudessa olleensa holdingyhtiön perustamisen aikaan yhtiön hallituksen jäsen.

Ministerin eduskunnalle antamien tietojen riittävyyden ja oikeellisuuden ensisijainen arvioija on oikeuskanslerin mukaan eduskunta.

1:58

Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta

Toivakkaa arvosteltiin oikeuskanslerille myös siitä, että hän syytti SDP:n kansanedustaja Timo Harakkaa valehtelusta. Jonkka katsoo, että eduskunnan puhemiehen on valvottava kielenkäytön asiallisuutta.

Eduskunta keskusteli istunnoissa verovälttelyn kitkemisestä. Harakka sanoi, että Toivakka oli perustanut Belgiaan kiinteistösijoitusyhtiön. Toivakka suuttui tästä ja syytti Harakkaa valehtelusta, mikä on eduskunnan hyvien tapojen vastaista.

Toivakka pyysi eduskunnalta anteeksi sopimatonta kielenkäyttöään. Hän myös pahoitteli, että moni sai hänen lausunnoistaan väärän kuvan.

3:10

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.