Toisiaan fanittavat Pertti ja Lauri Salovaara terapoivat Yöradiossa - jakavat sekä vitsit että murheet toistensa kanssa

6:15
Pertti Salovaara kertoo masennuksestaan, veli Lauri loppuunpalamisestaan

Viiden jälkeen -ohjelmassa erikoisvieraina olleet Salovaaran veljekset tunnetaan ympäri Suomea ja he ovat ehtineet olla monessa mukana. Pertti on ollut kansanedustajana ja Laurista aloittanut Miljonääriksi 500 päivässä -projektin.

Nykyään he istuvat radiostudioon vetämään Yöradiota yhdessä ja jakavat yökyöpeleiden kanssa ajatuksia.

– Tuntuu, että olemme tietynlaisessa yöllisessä lintukodossa. Jokaisella meistä on oma syy valvoa ja olemme kuin samaa heimoa. Toimimme Pertin kanssa liikenneterapeutteina, Lauri Salovara kertoo.

Myös Pertti kokee yöradion tekemisen hienona asiana.

– Ihmiset ovat herkempiä ja sensitiivisempiä öisin. Esimerkiksi Reiska saattaa soittaa, että nostelen tukkikuormaa juuri kyytiin. Hän lähettää vaimolle terveisiä, että pistätkö kahvin valumaan kolmen aikaan, Pertti Salovaara iloitsee.

Huippusuosittu radiojuontaja 

Pertti oli suosionsa huipulla 90-luvulla vetäessään Radio Mafiassa Salovaara show -nimistä ohjelmaa. Hänet valittiin useana vuotena vuoden radioääneksi. 

– Se oli hyvin hetkistä elämää. Onneksi en ollut telkkarissa siihen aikaan. Keikoille tuli parhaimmillaan tuhansia ihmisiä vain katsomaan minua. Olen osannut erotella aina itseni ja työminän, Pertti muistelee.

Tuohon aikaan ei ollut sosiaalista mediaa ja yleisö halusi nähdä, minkä näköinen mies radiossa veti ohjelmaa.

Veljeksillä on kahdeksan vuotta ikäeroa. Lauri muistaa hyvin Pertin suosion huippuvuodet.

– Olin ja olen Pertin fani. Tänä päivänä ei kukaan enää soita kavereille, että lähdetään kuuntelemaan radiota ja otetaan pussikaljaa. Siihen aikaan tehtiin niin. Piti olla hiljaa ja kuunnella, kun Pertti puhui radiossa, Lauri sanoo.

Ottakaa elämässänne riskejä

Lauri kertoo olleensa todella ujo ja hiljainen ala-asteella. Koulussa opettaja tiedusteli oppilailta, että mitä kenestäkin tulee isona.

– Vastasin hiljaisella äänellä, että minusta tulee radiojuontaja. Opettaja sanoi, että sitä sinusta ei tule koskaan. Totesin mielessäni, että sinähän et sitä päätä vaan minä. Olenkin puhunut paljon keikoilla, että ottakaa enemmän elämässänne riskejä, Lauri kehottaa.

Pertti on katsellut sivusta, kun Lauri on pistänyt itseään likoon monenlaisissa projekteissa. Hän on käynnistänyt useita projekteja, kuten Miljonääriksi 500 päivässä, Rantakuntoon kesäksi sekä International Horse show ratsastajaksi yhdeksässä kuukaudessa.

– Olen ylpeä ja onnellinen siitä, että minulla on veli, joka tekee sen mitä päättää. On olemassa ihmisiä, jotka puhuu ja niitä jotka tekee. Lauri tekee, Pertti iloitsee.

Hän kertoo, että veljekset vaihtavat myös vitsejä ennen keikkoja.

– Lauri soittaa joskus ja tiedustelee olisiko minulla toimivia vitsejä esimerkiksi keikalle, jossa on yleisössä merkonomeja, Pertti naurahtaa.

Burnout ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Isoveli Pertti on ollut myös monessa mukana. Vuonna 2003 hän hyppäsi radiosta Keskustan kansanedustajan saappaisiin.

Eduskunnan vuosina hän kulutti voimansa loppuun ja sairastui uupumukseen ja masennukseen. Lopulta diagnoosiksi tuli kaksisuuntainen mielialahäiriö.

– Muistan, että yritin vastata äänestäjältä tulleeseen sähköpostiviestiin autoverotuksesta. En pystynyt vastaamaan siihen vaikka yritin. Vastaavia arkipäivän voimattomuuksia alkoi ilmetä enemmän ja enemmän, Pertti muistelee.

Hän meni lääkäriin ja sai pitkän sairasloman. Sen aikana hänen lääkityksensä ja terveytensä hoidettiin kuntoon.

Ei ollut helppoa kohdata omien voimien loppumista. Vaikeutta lisäsivät vastuullinen työ ja asema yhteiskunnassa.  

– Yhtäkkiä huomaa olevansa kykenemätön hoitamaan tehtäviään. Useat masennukseen tai työuupumukseen sairastuneet ajattelevat, että olen huono, voimaton ja turha. Itsesyyttelyn määrä on suunnattoman suurta. Siitä pitäisi päästä eroon, koska kyseessä on elimellinen häiriö, Pertti painottaa.

Perfektionistille mikään ei riitä 

Pikkuveli Lauri seurasi isoveljen tilannetta huolestuneena vierestä. Erilaisia merkkejä tulevasta oli ollut nähtävissä.

– Pertti tekee pieteetillä kaiken ja on valmis auttamaan jokaista apua pyytävää. Tajusin sen konkreettisesti, kun minua pyydettiin keikalle kesken kiertueen ja halusin levätä kotona perheen kanssa yhden yön. Sanoin, että en jaksa. Minulle tokaistiin, että Pertti olisi tullut, Lauri hämmästelee.

Siinä hetkessä hän ymmärsi, että Pertti on antanut itsestään liikaa. Myös Lauri on kokenut burnoutin pariinkin otteeseen. Hän sanoo olevansa entinen perfektionisti, jolle riitti vain täydellinen suoritus.

– Nykyään ymmärrän, että hyvä riittää. Selvisin sillä, että pienensin elämääni. Ensimmäisen burnoutin kanssa jätin pois sanomalehdet, radion television, somen, netit ja muut. Olin vain omassa pihapiirissä ja tajusin kuinka hyvä siinä oli olla, Lauri muistelee.  

Viiden jälkeen mtv-palvelussa ja arkisin MTV3-kanavalla klo 16:55.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja