Toisen jäte on toisen hyöty – Materiaalitori tarjoaa markkinapaikan yritysten hylkymateriaaleille

1:56
Materiaalitori-palvelu tarjoaa markkinapaikan yritysten ylijäämämateriaaleille.

Materiaalitori tarjoaa uuden elämän yritysten ylijäämämateriaaleille olivatpa ne sitten rakennusjätteitä, poistotekstiilejä, muovia tai jotain muuta tarpeettomaksi käynyttä. Yritykset ja organisaatiot voivat tarjota Materiaalitorin kautta muille ylijäämämateriaalejaan tai etsiä sitä kautta tarvitsemiaan materiaaleja. Materiaalitori.fi -palvelun tavoitteena on vauhdittaa kiertotaloutta ja kehittää uusia hyödyntämismahdollisuuksia kierrätysmateriaaleille. 

Espoossa sijaitsevat Keran hallit aiotaan purkaa lähivuosina. Petri Salmi pohtii, mitkä hallien osat voisi kierrättää tai käyttää uudelleen.

– Tästä sattuu silmään nämä monenlaiset lasirakenteet. Lasin takana näkyvät kiviportaat ja ulkona on kaidetta ja muuta rakennetta. Varmasti päästäisiin yli 50 prosentin uudelleenkäyttömahdollisuuksiin, arvelee yrittäjä Petri Salmi Spolia Design Oy: stä. 

Toisen yrityksen jäte hyötykäyttöön

Petri Salmi edustaa Spolia Design -yritystä, joka on erikoistunut purkumateriaalien uudelleen käyttöön. Yritys käyttää Materiaalitori.fi -palvelua sekä käyttökelpoisten materiaalien myyntiin että ostamiseen. Materiaalitorilla kaupataan kaikenlaista ylijäämää kankaista muoviin ja tuhkaan.

– Jätemateriaaleja, joita voidaan hyödyntää jossain toisessa kohteessa, teollisuuden sivuvirtoja, rakennusjätteitä, purkujätteitä. Eniten ilmoituksia on todennäköisesti rakennus- ja purkujätteissä, mutta jos puhutaan määristä, niin betonia ja maa-aineksia. Tuhka on nyt tullut uutena. Sitä voi käyttää lannoitteena tai rakentamiseen, toteaa Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen. Motiva ylläpitää Materiaalitori-markkinapaikkaa. 

Materiaalitori vauhdittaa kiertotaloutta

Materiaalitori on tarkoitettu yritysten ja organisaatioiden käyttöön. Rekisteröityneitä käyttäjiä on tällä hetkellä noin 1 500. Tavoitteena on kiertotalouden vauhdittaminen.

– Jotta materiaalit saadaan pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään eivätkä ne päädy jätteiksi, tarvitaan sellaista avoimuutta, että yritykset tarjoaisivat niitä materiaaleja. Sitä kautta tiedettäisiin, missä sitä materiaalia on tarjolla ja mitä olisi käytettävissä. Materiaaleja voi käyttää esimerkiksi uuteen liiketoimintaan tai uusiotuotteisiin, pohtii Hippinen.

Petri Salmi pitää Materiaalitoria toimivana palveluna, mutta kehitysehdotuksiakin on.

– Ehkä tulevaisuudessa karkea jaottelu jätteisiin, kierrätettäviin materiaaleihin ja uudelleenkäytettäviin tuotteisiin olisi järkevä suunta, mihin Materiaalitoria tulisi kehittää. Uskon, että tulevaisuudessa siitä saadaan enemmän irti.

Koko rakennus uudelleenkäyttöön

Spolian oma toimisto Keran halleilla on malliesimerkki uudelleenkäytöstä ja kierrätyksestä.

– Oikeastaan se näyttävin osuus ovat nämä lasirakenteet. Ne on irrotettu ehjänä purkukohteesta ja kasattu täällä, esittelee Salmi toimiston lasiseiniä.

Myös matto ja toimistokalusteet ovat kierrätettyjä. 

Petri Salmen mukaan materiaalien uudelleenkäytössä on vielä paljon kehitettävää.

– Meidän tavoite tulevaisuudessa on saada betonirakenteet, betonielementit ja myös tiilijulkisivun käyttökelpoiset tiilet uudelleenkäyttöön. Mahdollisuuksien mukaan uudelleenkäytettäisiin koko rakennus. Kierrättäminen on jo tuttua mutta materiaalien ja rakennusosien uudelleenkäyttö on tällä hetkellä aika lailla olematonta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja