Toini-myräkkä toi pääkaupunkiin paksut kinokset – parin päivän aikana sataneiden lumien raivaaminen voi viedä jopa kuukauden

2:00
Lumi on sekoittanut liikennettä ja koetellut hallien kattoja pääkaupunkiseudulla.

Alkuviikolla Helsinkiin pyryttäneen lumen raivaamiseen ja pois kuljettamiseen kuluu joillain alueilla jopa kuukausi. Helsingin kaupungin kunnossapitoyksikön tiimipäällikön mukaan talvihoito on lumen takia nyt lähestymässä ”poikkeustilaa”.

Tiimipäällikkö Tarja Myller kertoo, että Helsingin keskustan lumikertymä on nyt Toini-myrskyn hännillä 33 senttiä ja ryhtymistä erityistoimiin arvioidaan.

– Kun tämä poikkeuksellisen suuri lumimäärä on tullut kerralla ja kun näyttää siltä, että 5–10 vuorokautta tästä eteenpäin on pakkasta eikä lumi sula, me olemme lähestymässä poikkeustilaa talvihoidon suhteen. Joten pyrimme nyt muun muassa järjestämään erilaisia lisäresursseja.

– Loppuviikolla tarkennamme vielä, mihin erityistoimiin ryhdymme, jotta saamme lumen kaduilta pois ja kadut palauttamaan asukkaille liikennöitävään, turvalliseen kuntoon.

Työtä hidastaa erityisesti lumenvastaanottopaikkojen vähäinen määrä kaupunginosiin ja katupinta-alaan nähden.

– Lumen vastaanottopaikkoja on liian vähän, eikä niiden kapasiteetti valitettavasti riitä, Myller toteaa.

Myllerin mukaan tosiasia on se, että kaikkialla Helsingissä kaupunki ei pysty lumien raivaamisessa ”talvihoidon laatutason mukaiseen toimintaan”.

– Varmasti jää esimerkiksi ensi viikolle paljon töitä.

Kaupunkilaisilta Myller kaipaa nyt kärsivällisyyttä.

– Tällä hetkellä toivotaan, että ihmiset olisivat ymmärtäväisiä ja kärsivällisiä, koska tilanne on mikä on. Tullaan kyllä auramaan kaikki kadut.

Auraus tehdään kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

Uudellamaalla lunta yhtä paljon kuin Lapissa

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että eteläiseen Suomeen on tullut niin paljon lunta, että Uudellamaalla on nyt suurin piirtein yhtä paljon lunta kuin Lapissa.

Tänään kahdeksalta aamulla Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin lumen syvyydeksi 58 senttimetriä.

Muilla Uudenmaan mittausasemilla lumihangen syvyys lähentelee puolta metriä ja Espoon Nuuksiossa yllettiin lähes samaan kuin lentoasemalla, siellä hangen syvyys oli aamulla 57 senttimetriä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja