Mainos

Toimittajia kuoli viime vuonna lähes ennätysmäärä

Onnettomuuksissa kuolleet tai ne, joiden kuolinsyy on yhä avoin, eivät päädy tilastoon.

Väkivalta toimittajia kohtaan on säilynyt lähes ennätystasolla viime vuonnakin. Kansainvälisen journalistiliiton IFJ:n mukaan viime vuonna kuoli työtehtävissä 171 toimittajaa. Edellisen vuoden luku, 177 kuollutta toimittajaa, oli järjestön tilastojen suurin.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön mukaan kuolleita oli 86, mutta järjestö tilastoi vain ne toimittajat, jotka ovat kuollessaan olleet suoraan journalistisissa tehtävissä. Onnettomuuksissa kuolleet tai ne, joiden kuolinsyy on yhä avoin, eivät päädy tilastoon.

RSF:n mukaan kuolleiden toimittajien määrä oli viime vuonna suurin sitten vuoden 1994. Pahin paikka toimittajille oli edelleen Irak, missä kuoli yli puolet (47) viime vuonna henkensä menettäneistä journalisteista.

Kaikki Irakissa kuolleet toimittajat yhtä lukuunottamatta olivat Irakin kansalaisia.

- Missään maassa ei ole koskaan kuollut niin paljon toimittajia kuin Irakissa: ei Vietnamin sodassa, ei Algerian joukkomurhissa tai Ruandan kansanmurhassa. Yhdysvaltain ja Irakin hallitusten on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin tämän asian suhteen, RSF vaati.

Muita pahoja paikkoja toimittajille ovat Somalia ja Pakistan. Somaliassa kuoli kahdeksan ja Pakistanissa seitsemän toimittajaa.

Toimittajia myös vangittiin viime vuonna runsaasti. Joka päivä vähintään kaksi toimittajaa joutui vankilaan ja vuoden lopussa telkien takana oli 135 toimittajaa. Eniten pidätyksiä tehtiin Pakistanissa, Kuubassa ja Iranissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.