Toimittajakonkari: Syyriassa meno kuin Pohjois-Koreassa – "Kriisiuutisointi on vääristynyttä"

Syyrian sota on muuttanut rajusti toimittajien mahdollisuuksia välittää tietoa alueelta muulle maailmalle.

Bonnierin Suuressa Journalistikilpailussa Vuoden journalisti -palkinnon saanut Ylen ulkomaan toimittaja Tom Kankkonen kertoo, että maassa on hallituksen hallussa olevilla alueilla työskenteleminen toimittajana vaikeutunut viime aikana suuresti.

Peter Uutisvirrassa -ohjelmassa pureuduttiin toimittajien vapauteen työskennellä konfliktialueilla. Tom Kankkonen on ulkomaantoimittajana vieraillut useasti muun muassa Syyriassa.

– Viime matkalla Syyriassa oli entistä vaikeampaa. Meillä oli jatkuvasti mukana Syyrian hallituksen tiedotusministeriön virkailija. Jopa niin, että hän todella matkusti meidän kanssamme ja tuli samaan hotelliin. Oikeastaan meitä seurattiin koko ajan.

– Jos olisi halunnut lähteä ilman häntä, niin olisi pitänyt illalla livahtaa pois. Olisimme halunneet tavata muutaman ihmisen, joilla oli ollut vaikeuksia viranomaisten kanssa, mutta he eivät sitten uskaltaneet.

"Hallituksen alueille helppo mennä"

Erityisesti Pohjois-Koreassa Kankkosen kuvailemat saattajat ja "oppaat" ovat tuttuja seuralaisia toimittajille ja muille maassa vierailijoille, jotta nämä eivät näe tai koe mitään mitä hallitus ei halua. Syyriassa tämä oli täysin uutta ja esti lähes kokonaan töiden tekemisen.

– Ongelma koko tämän Syyrian kriisin seurannassa on se, että hallituksen alueille on tietyllä tavalla helppo mennä. Kapinallisten valvomille alueille meneminen on paljon vaikeampaa ja sinne on hyvin vaarallista mennä ja hyvin harvat menevät sinne. Se johtaa siihen, että kriisin seuranta on vääristynyttä ja siellä missä inhimillinen hätä on kaikkein suurin, siellä on vähiten toimittajia, Kankkonen kuvailee.

Kankkonen palkittiin maaliskuussa erityisesti Syyrian, Irakin ja Turkin raporteista. Hän on toiminut alueella myös kirjeenvaihtajana.

Lehdistönvapauden ykkösmaaksi seitsemättä kertaa peräkkäin valitussa Suomessa on joskus vaikea ymmärtää, miten vaikeaa on saada oikeaa ja luotettavaa tietoa. Kankkosen mukaan esimerkiksi Syyriassa toimintaympäristö on toimittajille vaikea monella eri tavalla. Tämä on nostanut merkittävään asemaan kansalaisjournalismin.

– Siellä on jonkin verran kansalaisjournalismia ja hyvässä muodossa. Committee to Protect Journalist -järjestö, joka edistää kansainvälisesti journalistien suojelua, palkitsi äskettäin Raqqassa toimivat kansalaisjournalistit, jotka yrittävät Isisin pääkaupungissa kertoa, mitä siellä tapahtuu. He ovat maksaneet siitä todella kovan hinnan, koska siellä on tapettu tämän ryhmän jäseniä, Kankkonen kuvailee.

Kankkonen muistuttaa, että tieto, joka kansalaisjournalistien keinoin saadaan sota-alueelta ulos, on todella arvokasta.

– Muuten mielikuva konfliktista muodostuu niin yksipuoliseksi.

Lehdistönvapaus esillä

Lehdistönvapaus tarkoittaa tiedustusvälineiden vapautta sensuurista ja vapautta valtion tai esivallan, kuten viranomaisten painostuksesta. Monessa maassa tässä ollaan menty takapakkia. Eilen vietettiin Maailman lehdistönvapauden päivää ja sen kunniaksi Helsingissä isännöitiin kahden päivän ajan Unescon lehdistönvapauden konferenssia.

Kankkonen kertoi mielipiteensä Peter Uutisvirrassa -ohjelmassa myös sananvapaudesta ja miten ehkä moni on unohtanut siihen liittyvän vastuun.

Katso koko ohjelma artikkelin yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat