Toimintaklassikko Commandon ohjaaja MTV:lle: "Tiesin heti, että Schwarzeneggerista tulee iso tähti"

Yhdysvaltalainen ohjaajakonkari on parhaillaan Night Visions -elokuvafestivaalien kunniavieraana Helsingissä.

Ohjaaja Mark L. Lester, 70, vierailee parhaillaan Helsingissä. Arnold Schwarzeneggerin ensimmäisiin hittielokuviin kuuluvan Commandon (1985) ohjannut Lester on kaupungissa järjestettävän Night Visions -festivaalin kunniavieraana.

Schwarzeneggerin kanssa työskenteleminen oli ohjaajalle kuin todeksi muuttunut unelma.

– Commando oli ensimmäinen elokuva, jossa hänen esittämässään hahmossa oli syvyyttä. Ennen sitä hän oli näytellyt rooleja, joissa ei paljon tarvittu näyttelijän taitoja, esimerkiksi robottia Terminaattorissa (1984) ja barbaaria Conan – barbaarissa (1982), mutta Commandon myötä hänestä tuli pelkän lihaskimpun sijaan myös näyttelijä. Hahmolla oli elokuvassa kunnon repliikkejä ja tunteita, Lester muistelee.

Ohjaaja ei yllättynyt siitä, että Schwarzeneggerista tuli Hollywoodin supertähti, josta tuli lopulta myös poliitikko.

– Hänen kanssaan oli hauskaa tehdä töitä. Arnold oli erittäin motivoitunut ja täynnä intoa. En yllättynyt yhtään siitä, että hänestä kun hän lähti mukaan politiikkaan. Sillä hetkellä, kun tapasin Arnoldin ensimmäisen kerran, tiesin, että hänestä tulee iso tähti.

Commando nähdään Night Visionsin ohjelmistossa tänään perjantaina 24. marraskuuta. Festivaaleilla esitetään myös Lesterin ohjaama vuonna 1982 ensi-iltansa saanut Luokka 1984, joka herätti julkaisuaikoinaan paljon kohua.

Väkivaltainen elokuva sijoittuu lukioon, jossa opiskelijat kantavat aseita. Luokka 1984 joutui sensuurin kohteeksi eri puolilla maailmaa Suomea myöten.

– Se elokuva oli aikaansa edellä ja siitä tuli lopulta profeetallinen. Elokuvan alussa on teksti, jossa todetaan, että jos väkivaltaongelmaan ei tartuta, se tulee leviämään lukioihin. Elokuvassa opiskelijat kävelevät kouluun mennessään metallinpaljastimien läpi.  Nykyään Yhdysvalloissa opettajia koulutetaan käyttämään aseita. Se on muuttunut todellisuudeksi ja suoraan sanoen painajaiseksi, Lester toteaa.

---

Night Visions -festivaali jatkuu Helsingissä sunnuntaihin 26. marraskuuta asti. Lisätietoa tapahtumasta täällä.

Katso alla Mark L. Lesterin ohjaaman Commandon traileri alla.


Lue myös:

    Uusimmat