Mainos

Tjäreborg pelastetaan monimutkaisella yrityskaupalla – yritysrypäs ajettiin teknisesti konkurssiin

5:42
Emoyhtiön konkurssi vei Tjäreborginkin kohun keskelle – nyt uusi omistaja on selvillä ja näin se näkyy matkustajille.

Norjalaisesta sijoittajasta ja hotellimogulista Petter Stordalenista tulee matkatoimisto Tjäreborgin uusi omistaja.

Stordalen ostaa matkailukonserni Vingin, johon kuuluvat Tjäreborg ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt. Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa Tukholmassa aamupäivällä.

Vingin hankintaan osallistuvat yhdessä Stordalenin kanssa pääomasijoitusyhtiöt Altor ja TDR Capital.

Tjäreborgin mukaan yrityskauppa ei vaikuta asiakkaiden tämänhetkisiin tai tuleviin matkoihin.

Ving-konsernin aiemmin omistanut Thomas Cook -konserni asetettiin konkurssiin syyskuussa. Tjäreborg ei ajautunut konkurssiin samassa rytäkässä, sillä se oli Thomas Cookista erillinen juridinen yksikkö.

Thomas Cookin konkurssi jätti kuitenkin syyskuussa lähes 3  000 suomalaisturistia jumiin lomakohteisiinsa. Suurin osa pääsi heistä palaamaan takaisin Suomeen jo saman viikon aikana.

Uusi omistaja oli yllätys

Stordalenin hotelliketju Nordic Choice osti elokuussa suomalaisen Kämp Collection Hotelsin, johon kuuluu muun muassa Helsingin ydinkeskustan perinteikäs Hotelli Kämp. Stordalenin Nordic Choice on Pohjoismaiden suurin hotelliyhtiö, johon kuuluu noin 200 hotellia Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Uutistoimisto TT:n mukaan Vingin uusi omistaja oli iso yllätys jopa konsernin työntekijöille. Mahdolliseksi ostajaksi oli ennakkoon arvuuteltu ainakin pääomasijoitusyhtiö Tritonia.

Tiedotustilaisuudessa Stordalen kuvaili Ving-konsernia maailmanluokan yhtiöksi.

–  Meillä on sekä osaamista että taloudellisia muskeleita siihen, että Ving-konserni voi jatkaa kehittymistään, Stordalen sanoi.

Yrityskaupan seurauksena 2 300 ihmisen työpaikat säilyvät Tjäreborgilla, sen pohjoismaisilla sisaryhtiöillä ja lentoyhtiöllä, kertoi Vingin konsernijohtaja Magnus Wikner tiedotteessa.

Kihara yrityskauppa

Stordalenin yhtiö Strawberry Group ja Altor ostavat Ving-konsernista 40 prosentin osuudet ja TDR Capital 20 prosenttia.

Ving-konserniin kuuluvat Tjäreborgin ja Vingin lisäksi myös tanskalainen Spies, Globetrotter ja lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Koko toiminta siirretään uuden konsernin alle. Tjäreborgin tiedotteen mukaan tämä hoidetaan niin, että osa Tjäreborgin sisaryhtiöistä menee hetkellisesti konkurssiin, jotta kaikki saadaan siirrettyä uuteen konserniin.

Ruotsalaislehti Expressen kirjoittaa, että koko Ving-konserni haettiin tänä aamuna konkurssiin osana suunniteltua muutosta.

Vuorokausi aikaa

Yrityskaupan edellytetään olevan kokonaisuudessaan valmis vuorokauden sisällä, käy ilmi Tukholman käräjäoikeuden konkurssihakemuksesta.

Jos asioita ei saada hoiduttua ajoissa, yritysten siirtyvä velkasumma on merkittävästi suurempi, lehti kirjoittaa.

Tjäreborg, Ving ja Spies eivät ole vaihtamassa nimeään yrityskaupan seurauksena. Sen sijaan lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavian nimi vaihtuu, mutta Vingin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mikä uudeksi nimeksi tulee.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja