Timo Soinin pahoinpitelyn yrityksestä syytetty kiistää kaikki syytteet – kalakukkoa ostamaan tullut mies haukkui ministeriä maanpetturiksi ja yritti lyödä pullolla päähän

3:06
Näin entinen ulkoministeri Soini kommentoi tapausta heti välikohtauksen jälkeen keväällä 2019.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on alkanut käsittely entiseen ulkoministeriin Timo Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä. Syytteessä on 53-vuotias mies.

Oikeudenkäynnissä on kyse tapahtumista Vantaan Korson maalaismarkkinoilla toissa vuoden maaliskuussa.

Silloinen ulkoministeri Soini oli tapaamassa äänestäjiä, kun viisikymppinen mies tuli syyttäjän mukaan Soinin luokse, huusi "maanpetturi" ja yritti lyödä Soinia nesteellä täytetyllä puolen litran muovipullolla.

Teko jäi yritykseksi, koska Soinin turvamiehinä toimineet poliisit saivat kaadettua miehen maahan.

Mies teki tilanteessa vastarintaa, miltä osin häntä syytetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan mies muun muassa löi toista poliiseista muovipullolla päähän. Lisäksi miestä syytetään rattijuopumuksesta samana päivänä.

Syyttäjän mukaan mies oli tekoaikaan humalassa.

Syytetty kiistää kaikki syytteet

Mies kiistää kaikki syytteet. Soinin pahoinpitelyn yrityksestä miehen asianajaja Leif Möller sanoi, että syytetty tuli tilanteessa väärinymmärretyksi.

Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen ja pahoinpitelysyytteet mies kiistää, koska ei kertomansa mukaan ymmärtänyt, että hänet kiinni ottaneet miehet olivat poliiseja ja hän koki toimineensa itsepuolustustilanteessa.

Syyttäjän mukaan poliisit ilmoittivat tilanteessa selvästi, että ovat poliiseja.

–  (Syytetty) on ollut humalassa tullessaan markkinoille. Jos hän ei ole päihtymystilansa takia ymmärtänyt (poliisien sanomaa), se ei vaikuta rikosoikeudelliseen arviointiin, syyttäjä Maren Salvesen sanoi.

Asianajaja Möllerin mukaan alkoholilla ei ollut vaikutusta tapahtumiin.

–  (Syytetty) ei ole tuntenut olleensa alkoholin vaikutuksen alaisena saapuessaan markkinoille. Hänellä on ollut perinteenä ostaa kalakukkoa markkinoilta. Vesipullo hänellä oli mukana nesteytyksen takia, Möller sanoi.

Soinia kuullaan henkilökohtaisesti oikeudessa tänään. Ennen istuntoa hän kertoi kommentoivansa asiaa medialle vasta käsittelyn päätteeksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Esitutkinnassa ei näyttöä suunnitelmallisuudesta

Poliisi on aiemmin kertonut, ettei tapauksen taustalla tiedetä olevan järjestäytynyttä toimintaa.

Miehellä oli yllään takki, jonka selkämyksessä oli katupartioista tunnetun, maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odin -ryhmän logo.

–  Tätä mainittua vaatetusta ja siihen liittyviä seikkoja, kuten aatemaailmaa, on otettu esitutkinnassa huomioon. Tutkinnan aikana ei kuitenkaan ole tullut lisäviitteitä siitä, että tapaukseen liittyisi järjestäytyneisyyttä, suunnitelmallisuutta tai muita epäiltyjä, tutkinnanjohtaja Jari Springare kertoi STT:lle huhtikuussa 2019.

Maalaismarkkinoilla paikalla ollut Lehtikuvan kuvaaja kertoi, että turvamiehet painoivat maahan Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunutta miestä ja pitivät tätä paikallaan.

Soini oli kertonut ympärillä olleille ihmisille, että kyseinen mies oli yrittänyt lyödä häntä ja että turvamiehet ottivat miehen haltuunsa.

Soini jatkoi välikohtauksen jälkeen normaalisti kansalaisten tapaamista.

Monitoimikeskus Lumon lähellä järjestetyillä Maalaismarkkinoilla oli usean puolueen edustajia tapaamassa äänestäjiä.

Hyökkäysyritys tapahtui kolme viikkoa ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja