Onko hallituksessa sopu ilmastotoimista? Ei ole, sanoo Annika Saarikko – Timo Harakka hehkuttaa yhteisymmärrystä

Timo Harakka: Hallituksessa on hyvä yhteisymmärrys ilmastotoimista – ei ole, sanoo Annika Saarikko 3:11
Timo Harakka: Hallituksessa on hyvä yhteisymmärrys ilmastotoimista – sopua ei ole, sanoo Annika Saarikko

Ministerit Timo Harakka (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.) ovat varsin eri linjoilla siitä, onko hallituksessa sopu ilmastotoimista.

Ilmastotoimista on povattu politiikan syksyn suurta riidanaihetta, mutta liikenne- ja viestintäministeri Harakan mukaan toimista on jo käytännössä yhteisymmärrys.

– Itse asiassa vaikka uutisista voisi vähän toisin päätellä, kyllä ilmasto- ja energiaministerit ovat löytäneet sen 11 miljoonaa tonnia, joita päästövähennyksinä tarvitaan päästäksemme hallitusohjelman lupaamaan hiilineutraaliuteen vuonna 2035, Harakka sanoi hallituksen koronakokoukseen mennessään.

Harakka viittasi ilmastotoimena ennen kaikkea biokaasutuotannon moninkertaistamiseen, muttei avannut erityisen syvällisesti, mistä tarkalleen ottaen on päästy sopuun.

Toimia on sorvattu hallituksen ilmasto- ja energiapoliittisessa ministerityöryhmässä, johon Harakka kuuluu. Hänen mukaansa ryhmän keskusteluissa auki on enää korkeintaan hyvin pieniä asioita.

– Kyllä meillä aika hyvä yhteisymmärrys näistä toimista on.

Valtiovarainministeri Saarikolta kysyttiin hieman myöhemmin, onko ilmastotoimista päästy hallituksessa sopuun.

Saarikon vastaus oli tyrmäävän yksiselitteinen.

– Ei ole, Saarikko sanoi.

Näkökulmaeroja on yhä, sanoo Saarikko

Jatkokysymyksiin vastatessaan Saarikko totesi, että ainakin ilmastotoimien yksityiskohdista on vielä tarvetta keskustella.

– Sellaisesta [sovusta] ei ainakaan minulle ole vielä raportoitu. Hienoa, jos näin on! Viisikolle vähemmän työtä vielä budjettiriihen aattopäivinä, Saarikko sanoi hieman ironiseen sävyyn.

Saarikon mukaan monessa asiassa on löydetty yhteisymmärrys, mutta näkökulmaeroja ilmastomuutoksen hoidon osalta on edelleen.

– Itse korostan, että talouskasvu, yritykset, myös maa- ja metsätalous voivat olla ratkaisijoita, ei ongelman lähteitä.

Saarikko ei kuulu ilmasto- ja energiapoliittiseen ministerityöryhmään, vaan keskustaa edustaa ryhmässä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Hallitus on linjannut tekevänsä päätökset ilmastotoimista, joiden avulla Suomi on hiilineutraali vuonna 2035. Tähän mennessä vaadittavista päätöksistä on tehty noin puolet.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat vaatineet, että loput päätökset tehdään budjettiriihessä. Keskusta on korostanut, että kyseessä on budjetti-, ei ilmastoriihi.

Ilmastotoimista onkin ennakoitu yhtä ensi viikolla edessä olevan budjettiriihen kovimmista kiistakysymyksistä.

Juttua päivitetty kello 13.33. Korjattu alun muotoiluja ja otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat