Mainos

Time valitsi ensimmäistä kertaa vuoden henkilöksi kuolleen – tunnustus menee Khashoggin lisäksi kolmelle toimittajalle ja yhdelle lehdelle

Arvostetun amerikkalaisen Time-lehden Vuoden henkilö -tunnustuksen saavat neljä journalistia ja yksi lehti. Time julkisti saajat tänään. 

Palkinnon saavat murhattu saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi, filippiiniläinen toimittaja Maria Ressa, myanmarilaiset toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo sekä yhdysvaltalainen sanomalehti Capital Gazette of Annapolis Marylandin osavaltiosta.

Lehti nimesi maininnan saajat tittelillä ”Vartijat ja Sota totuutta vastaan”.

Lehden päätoimittaja Edward Felsenthal perusteli valintoja kirjoittamassaan esseessä.

– Kuten kaikki lahjat, joita ihmiset saavat, myös rohkeus tulee eri ihmisille erikokoisina annoksina eri aikoina. Annamme tänä vuonna palkinnon neljälle journalistille ja yhdelle uutisjulkaisulle, jotka ovat maksaneet valtavan hinnan siitä, että ovat vastaanottaneet tämän hetken haasteen, Felsenthal kirjoittaa.

Khashoggi tapettiin hänen arvosteltuaan kruununprinssiä

Jamal Khashoggin tapaus on saanut tänä syksynä paljon huomiota maailman medioissa, myös MTV Uutisissa. Khashoggi tapettiin kotimaansa Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa hänen mentyään noutamaan avioliittoaan koskevia asiakirjoja.

Khashoggi oli kirjoituksissaan arvostellut voimakkaasti Saudi-Arabian kuningashuonetta ja erityisesti kruununprinssi Mohammed bin Salmania. Khashoggi työskenteli kuollessaan Washignton Postin kolumnistina.

Hänellä oli kuitenkin pitkä historia toimittajana. Hän toimi muun muassa englanninkielisen Saudi Gazzette -lehden toimittajana, Arab News -lehden apulaispäätoimittajana ja arabiankielisen Al Madina -sanomalahden päätomittajana. Vuonna 2012 hän yritti perustaa Saudi-Arabiaan maan hallintoa arvostelevan televisiouutiskanavan. Al-Arab News -kanava suljettiin kuitenkin vain tunteja sen lähetysten alkamisen jälkeen.

Tutkinta Khashoggin kuolemasta on yhä kesken ja sen lopulliset seuraamukset vielä näkemättä. Tällä hetkellä tiedosutsvälineissä julkaistu todistusaineisto viittaa kuitenkin vahvasti siihen, että kruununprinssi tilasi Khashoggin tappamisen ja vereteon tekemään hankittiin noin 20 saudiarabialaisen miehen joukko, josta ainakin osalla on taustaa kruununprinssin lähipiirissä.

Khashoggista tuli ensimmäinen kuollut, joka on nimetty Time -lehden vuoden henkilöksi.

Reutersin toimittajat saivat seitsemän vuotta vankeutta

Myanmarilaiset toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo ovat työskennelleet uutistoimisto Reutersille ja käsitelleet jutuissaan Myanmarin rohingya-vähemmistöön kohdistuneita joukkomurhia.

Heidät otettiin kiinni viime joulukuussa ja he saivat myöhemmin Myanmarissa seitsemän vuoden vankeusrangaistukset maan ”virallisia salaisuuksia” koskevan lain rikkomisesta. He ovat edelleen vangittuina, mutta heidän tuomiosta tekemänsä valitus on otettu käsittelyyn.

Maria Ressa on käsitellyt artikkeleissaan kriittisesti Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten väkivaltakampanjaa huumerikollisia kohtaan. Hän työskentelee vuonna 2012 perustamassaan Rappler-verkkomediassa, joka on kasvanut nopeasti merkittäväksi tiedotusvälineeksi Filippiineillä. 

Rappler on osoittanut Duterten käyvän valeuutiskampanjaa oikeuttaakseen ”huumeiden vastaisen sodan”, joka on johtanut tuhansien huumeidenkäyttäjiksi tai huumekauppiaiksi tiedettyjen tai leimattujen kuolemaan omankäden oikeuden kautta.

Filippiinien hallitus on pyrkinyt vaikeuttamaan Rapplerin toimintaa. Poliisi on jättänyt Ressasta pidätysmääräyksen. Häntä epäillään arvonlisäveron maksamatta jättämisestä.

Haulikkohyökkäys paikallislehden toimitukseen

Haulikolla aseistautunut mies hyökkäsi Capital Gazzette of Annapolisin toimitukseen  kesäkuussa ja tappoi neljä lehden toimittajaa ja myyntineuvottelijan.

Mies oli ollut lehden uutisaiheena vuonna 2011, jolloin häntä oli syytetty lukiokaverinsa häiritsemisestä internetissä. Hän nosti kunnianloukkausjutun lehteä vastaan, mutta lehteä ei tuomittu. Mies lähetti lehden toimitukseen uhkauksia ennen hyökkäystään. Lehti ei ryhtynyt oikeudellisiin toimiin uhkaukset saatuaan.

Tunnustus myös muun muassa Hitlerille ja Stalinille

Khashoggi on toinen saudiarabialainen Time-lehden maininnan saanut. Vuonna 1974 vuoden henkilöksi valittiin Saudi-Arabian kuningas Faisal hänen merkityksestään öljykriisin kehittymisessä.

Time Vuoden Henkilö -maininta ei ole nimenomaisesti palkinto tai kunnianosoitus saajaa kohtaan. Se on paremminkin tunnustus palkinnonsaajan merkityksestä tai vaikutusvallasta. Maininnan ovat saaneet muun muassa Adolf Hitler vuonna 1938 ja Josef Stalin kahdesti, vuosina 1932 ja 1942.

Ensimmäinen maininnan sai vuonna 1927 Charles Lindbergh, joka lensi ensimmäisenä yksin Atlantin yli.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja