Mainos

Khashoggin Whatsapp-viestit julkisuuteen: Nimitti kruununprinssiä pedoksi – "Puhelimeni hakkerointi oli tärkeä syy siihen, että hän kuoli"

0:43

Sauditoimittaja Jamal Khashoggi kritisoi Saudi-Arabian kruununprinssiä Muhammad bin Salmania julkisesti ja joutui murhan uhriksi. Yksityisviesteissään hän ei säästellyt sanojaan senkään vertaa kuin julkisuudessa.

Video: Kylmäävä kättely – Khashoggin poika kätteli Saudi-Arabian kruununprinssiä

Yli 400 Khashoggin WhatsApp-viestipalvelussa lähettämää viestiä aktivisti Omar Abdulazizille on tullut julkisuuteen. Viestien joukossa on kuvia ja puheluita. Viestit julkaisi CNN.

Abdulaziz asuu maanpaossa Kanadan Montrealissa. Hän ja Khashoggi viestittelivät lähes päivittäin lokakuusta 2017 tämän vuoden elokuuhun asti.

”Peto, joka syö kaiken”

Viestit näyttävät Khashoggin olleen huolissaan Saudi-Arabian nuoren kruununprinssin Muhammad bin Salmanin kasvavasta vallasta ja tämän lyhytjännitteisyydestä.

Khashoggi nimitti viesteissään kruununprinssiä ”pedoksi” ja ”Pac Maniksi”, joka syö jokaisen eteensä tulevan, olivat ne sitten ystäviä tai vihollisia.

– Mitä enemmän uhreja hän syö, sitä enemmän hän haluaa uusia, Khashoggi kirjoitti toukokuussa sen jälkeen, kun ryhmä saudiarabialaisia naisaktivisteja oli pidätetty.

– Pidätykset ovat oikeudettomia, eivätkä palvele häntä (bin Salmania), mutta tyrannialla ei ole logiikkaa. Hän rakastaa valtaa ja sortoa ja tahtoo näyttää sen.

Khashoggi arveli, että sorto Saudi-Arabiassa tulee vain laajenemaan.

– En ihmettelisi, vaikka sorto leviäisi pian niihin, jotka nyt ylistävät häntä. Minä en enää usko, että tämän miehen mieltä voi analysoida.

Suunnittelivat vastarintaa Saudi-Arabiaan

27-vuotias aktivisti Abdulaziz on asunut Kanadassa maanpaossa vuodesta 2014 lähtien. Khashoggi siirtyi maanpakoon Yhdysvaltoihin kesäkuussa 2017 ja ryhtyi samalla Washington Postin kolumnistiksi.

Miehet suunnittelivat viesteissään digitaalista vastarintaa Saudi-Arabian autoritaarista järjestelmää vastaan.

Viesteistä ilmenee, että he aikoivat lähettää Saudi-Arabiaan tuhansia sim-kortteja, joita ei voisi jäljittää. Liittymät oli tarkoitus jakaa hallinnon vastustajille, jotka sitten voisivat lähettää niistä kruununprinssiä kritisoivia Twitter-viestejä.

Miehet suunnittelivat myös ainakin kymmenien tuhansien dollareiden rahhoituksen keräämistä Saudi-Arabian oppositiolle.

Puhelimet hakkeroitiin

Viesteistä ilmenee, että Khashoggi ja Abdulaziz alkoivat loppukesästä pelätä, että Saudi-Arabian viranomaiset lukevat heidän viestejään.

– Jumala meitä auttakoon, Khashoggi kirjoitti.

Noin kaksi kuukautta tämän viestin jälkeen Khashoggi murhattiin. Abdelaziz arvelee, että Saudi-Arabian hallinto pääsi kaksikon viestinvaihtoon käsiksi hakkeroimalla hänen puhelimensa.

– Minun puhelimeni hakkerointi oli tärkeä syy siihen, että Jamal kuoli. Syyllisyys tappaa minut, Abdulaziz sanoi CNN:lle.

Abdulaziz sanoo jättäneensä sunnuntaina haastehakemuksen telavivilaiseen oikeuteen israelilaista NSO Group -yritystä vastaan. 

Hän epäilee yhtiön kehittämää ohjelmaa käytetyn puhelimensa hakkeroinnissa. Yhtiö on mediatietojen mukaan kehittänyt älypuhelinten vakoiluohjelman Saudi-Arabian hallinnon toimeksiannosta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja