Mainos

Timanteilla rahoitetaan terrorismia

Osama bin Ladenin johtaman terroristijärjestön uskotaan hankkivan merkittävän osan rahoituksestaan timanttikaupoilla. Kaupan laajuus ja sen merkitys al-Qaidalle ovat selvinneet läntisille tiedustelupalveluille vasta aivan äskettäin.

Tutkijoiden mukaan timanttikaupan lopettaminen tietäisi terroristijärjestölle taloudellisia ongelmia. Timantit ovat tuoneet bin Ladenin johtamalle al-Qaida järjestölle viime vuosina miljoonia dollareita.

Bin Ladenin uskotaan kiinnostuneen timanttikaupoista Sudanissa. Sudanin pääkaupunki Khartum oli terroristijohtajan tukikohta 90-luvulla.

Läntisten tiedustelupalveluiden mukaan laitonta kauppaa timanteilla on käyty muun muassa Sierra Leonen kapinallisten kanssa. Timantteja on ostettu alihintaan ja myyty Euroopassa tuntuvilla voitoilla.

Washington Post-lehden tietojen mukaan tilanne muuttui heinäkuussa. Tuolloin timantteja ostettiin huomattavasti enemmän kuin tavallisesti ja kovempaan hintaan. Tutkijoiden mukaan tämä oli selvä merkki. Bin Laden joukkoineen osasi odottaa tiliensä jäädyttämistä syyskuun terrori-iskujen jälkeen.

Timanteilla uskotaan rahoitetun myös kolme vuotta sitten Afrikassa tehdyt iskut Yhdysvaltain lähetystöihin.

Brian Johnson-Thomas tutkii timanttikauppojen kiemuroita YK:n turvallisuusneuvostolle. Hänen mukaansa kaksi viikkoa sitten vangittu Mohammed Khalfan oli tehnyt Afrikan iskuissa käytetyt pommit, mutta kuului myös timanttikaivoksen omistavan yhtiön osakkeenomistajiin.

Al Qaidan timanttikauppojen selvittäminen on tutkijoille aikaa vievä tehtävä. Se saattaa silti lopulta osoittautua terroristien nujertamisessa tehokkaammiksi kuin sotilaalliset iskut Afganistaniin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.