Tiktokin toimitusjohtaja yrittää estää sovelluksen kieltämisen Yhdysvalloissa – "Teknologianne vie kirjaimellisesti hengen"

Onko TikTok vaarallinen sosiaalinen media? Tietoturva-asiantuntija vastaa 10:32
Tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlströmin mukaan yksittäisen sovelluksen kieltäminen on melkein mahdotonta. Katso haastattelu!

Videosovellus Tiktokin toimitusjohtaja Shou Zi Chew oli torstaina tuntikausia Yhdysvaltain kongressin energia- ja kauppa-asioiden valiokunnan kuultavana, kun hän yritti estää viranomaisia kieltämästä sovelluksen käyttöä Yhdysvalloissa. Sovelluksen omistaa kiinalainen teknologiayhtiö ByteDance.

– Kiinan valtio ei sen paremmin omista kuin valvokaan ByteDancen toimintaa. Uskoakseni tarvittaisiin selviä ja läpinäkyviä sääntöjä, joita sovellettaisiin kaikkiin teknologiayhtiöihin. Omistajuus ei ole keskeinen tekijä, kun näihin asioihin puututaan, Chew kiteytti.

Valiokunnan puheenjohtajan Cathy McMorris Rodgersin kanta oli täysin toinen.

– Yhtiönne on toistuvasti valinnut sen tien, joka pitää sisällään lisää manipulaatiota, lisää valvontaa ja lisää kontrollia. Yhtiönne tulisi kieltää, puheenjohtaja sanoi avatessaan kuulemisen.

Kuulemisessa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että sovelluksen kautta on levitetty videoita, jotka kannustavat itsemurhaan tai hengenvaarallisiin temppuihin.

– Teknologianne vie kirjaimellisesti hengen, sanoi edustajainhuoneen jäsen Gus Bilirakis osoittaen yleisön joukossa ollutta perhettä, jonka poika sai surmansa junaonnettomuudessa, joka perheen mukaan oli kytköksissä Tiktokiin.

Yli 150 miljoonaa käyttäjää

Tikotkin kieltäminen Yhdysvalloissa olisi merkittävä ennakkotapaus, sillä varsinkin nuorten suosimalla palvelulla on maassa yli 150 miljoonaa käyttäjää, ja se on toiseksi suosituin verkkoviihteen lähde Netflixin jälkeen.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että Tiktokin omistajuus siirtyisi ainakin Yhdysvaltojen-toimintojen osalta pois Kiinasta.

Kiinan kauppaministeriö ilmoitti jo ennen kokousta, että se vastustaa jyrkästi yhtiön tai sen osan pakkomyyntiä ilman Kiinan viranomaisten hyväksyntää.

–  Tiktokin pakkomyynti vahingoittaisi vakavasti useiden maiden, Kiina mukaan luettuna, luottamusta Yhdysvaltoihin investoimiseen, varoitti ministeriön edustaja Shu Jueting.

Lue myös:

    Uusimmat