Mainos

Tiitinen sai eduskunnasta listan eläkelahjaksi – kertoi Ylelle Supon kylmän sodan toiminnasta

Kylmän sodan aikaan suojelupoliisi otti myös suomalaisia ministereitä puhutteluunsa, kertoo vuodenvaihteessa eduskunnan pääsihteerin virasta eläköityvä Seppo Tiitinen. Hän toimi ennen pääsihteerin tointa suojelupoliisin päällikkönä.

Tiitinen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että suomalaisia tahoja otettiin suojelupoliisin "tukevaan keskusteluun", jos ilmeni, että heihin kohdistui erityisiä paineita ulkovaltioiden taholta. Tarpeen mukaan keskusteluun otettiin "isojakin herroja ja rouvia".

– Tietysti ministereillekin kerrottiin elämän tosiasioita, Tiitinen sanoi.

Suojelupoliisin tärkeimpiä tehtäviä oli neuvostoliittolaisten vahtiminen Suomessa, Tiitinen sanoi.

– Siltä suunnalta Suomeen kohdistui kylmän sodan aikana suurin mielenkiinto, joka saattoi loukata Suomen etuja.

Ohjelmassa käsiteltiin myös maineikasta Tiitisen listaa, joka koostuu henkilöistä, joiden epäiltiin olleen yhteydessä Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin edustajaan.

Listaa ei Tiitisen mukaan ole voitu julkaista, koska sillä on oletettavasti henkilöitä, jotka vieläkin saattavat olla aktiivisesti julkisessa toiminnassa.

– Kun listan perusteella ei ole mitään konkretiaa havaittu olevan asianomaisten negatiivisesta toiminnasta, oikeusvaltiossa ei ihmisten mainetta niin vain pilata, Tiitinen sanoi.

Toisaalta kyse on ollut myös luottamuksen säilyttämisestä muihin tiedusteluorganisaatioihin.

Ohjelman lopuksi toimittaja Jari Korkki ojensi Tiitiselle toisenlaisen "Tiitisen listan". Kyseessä oli eduskunnan turvapäällikkö Jukka Savolan hallussaan pitämä lattialista, jossa luki teksti "top secret – Tiitisen lista".

– Kelpaa tuokin, Tiitinen sanoi listan vastaanottaessaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.