Tiina kauhistui kaaosta Helsinki-Vantaalla: Maskit katosivat kasvoilta sitä mukaa, mitä paksummaksi ilma muuttui

Tiina Paakkonen koki kauhun hetkiä joulun jälkeen Helsinki-Vantaan lentokentällä, jossa samaan aulaan oli pakkautunut pahimmillaan viiden lennon matkustajat. Lopulta ilma oli niin paksua, että ihmiset eivät jaksaneet pitää edes koronamaskeja kasvoillaan. 

MTV uutisoi aiemmin tällä viikolla Helsinki-Vantaan ihmiskaaoksesta, joka oli syntynyt illalla 27. joulukuuta, kun samaan tuloaulaan päästettiin yhtä aikaa kahden koneen matkustajat.

Ihmiset joutuivat MTV Uutisten haastatteleman Arton mukaan odottamaan kaikkiaan kaksi tuntia täpötäydessä hallissa, jossa ei ollut tietoakaan turvaväleistä. Arto oli tulossa kotiin Madeiralta.

Halliin pakkautui yhä lisää matkustajia

Etelä-Suomesta kotoisin oleva Tiina Paakkonen tunnisti itsensä MTV:n uutisen pääkuvasta. Hän oli saapunut samana iltana Suomeen Espanjan Lanzarotelta.

– Minä olen tuo punaisessa jakussa kuvassa oleva nainen, Paakkonen kertoo.

Paakkosen mukaan aula täyttyi illan aikana kaikkiaan viiden lennon matkustajista. Samassa pienessä aulassa odottelivat yhtä aikaa paitsi Madeiran ja Lanzaroten, myös Kittilän, Münchenin ja Kokkolan lentojen asiakkaat. Näistä neljän lennon laukut tulivat samalle hihnalle. 

Osa aulasta oli eristetty köysillä koronapassien tarkastajille.

– Jo ennen kuin edes ensimmäisen lennon kaikki laukut olivat tulleet, meidän hihnallemme alkoi tulla suksia ja lumilautoja. Sitten aulaan tuli vajaa koneellinen lisää ihmisiä ja näytölle ilmestyi Kittilä.

Paakkonen kertoo, että ihmiset eivät ymmärtäneet tässä vaiheessa antaa tilaa Kittilästä tuleville, että he pääsisivät ottamaan tavaransa, vaan nämä joutuivat rynnimään hihnalle ja sen jälkeen tavaroineen ulos. 

Toisaalta osa myös Kittilän lennon matkatavaroista jäi Paakkosen mukaan vielä tulematta.

Katso video: Ihmiset tungeksivat lentokoneen käytävälle ja koronapassia ei tarkastettu – Tarja järkyttyi Helsinki-Vantaan koronaturvallisuustoimista 0:36
Katso myös: Ihmiset tungeksivat lentokoneen käytävälle ja koronapassia ei tarkastettu – Tarja järkyttyi Helsinki-Vantaan koronaturvallisuustoimista viime viikonloppuna

Maskit lähtivät kasvoilta, kun ilma muuttui paksummaksi

Paakkonen kertoo joutuneensa odottamaan täydessä aulassa invalidi-matkatoverinsa kanssa lopulta yli kaksi tuntia. 

– Siinä vaiheessa, kun tulimme lentokoneesta, kaikilla muilla oli maskit kasvoilla, paitsi minulla ja parilla muulla. Minulla oli todistus siitä, että en voi maskia käyttää. Kun olimme odottaneet noin tunnin, suunnilleen puolella muistakaan matkustajista ei ollut enää maskia. Sieltä nimittäin loppui happi. Minua itseäni ihan pyörrytti.

– Ihmettelen kuitenkin sitä, että kukaan ei tullut kenellekään huomauttamaan siitä, että meillä ei ollut maskia.

Perustelu kaaokseen: Kentän työntekijöitä sairaana

Paakkonen päätti jossain vaiheessa jättää laukkunsa kentälle ja ilmoittaa sen kadonneeksi päästäkseen pois, mutta se ei virkailijoiden mukaan onnistunut.

– Ajattelin, että en enää jaksa odottaa. Virkailijat sanoivat, että laukut kyllä tulevat aikanaan. Viive johtui heidän mukaansa siitä, että työntekijöitä oli sairaana.

Espoolainen Hanna joutui koronakaranteeniin työmatkallaan Espanjassa – näin matkatoimistot auttavat suomalaisia koronan armoilla 5:38
Espoolainen Hanna joutui koronakaranteeniin työmatkallaan Espanjassa.

Tarjolla ei ollut syötävää eikä juotavaa

Paakkonen arvostelee paitsi ahdistavaa ahtautta myös sitä, ettei odottajille ollut järjestetty istuimia eikä juomapisteitä. Matkustajien joukossa oli ihmisiä, jotka eivät olleet syöneet eivätkä juoneet lentokoneessa.

– Minä ja matkatoverini olimme aulan laidalla niin, että siitä ei oikein voinut edes vessaan lähteä. Ainoat tuolit ta olivat koronapassien tarkastajien käytössä. Osa ihmisistä istui matkalaukkuhihnalle.

"Siellä poterossa olisi kyllä korona tarttunut"

Paakkonen kertoo, että hänellä oli matkalle lähtiessä kolme rokotusta ja siksi periaatteessa kohtalaisen turvallinen olo. Kentällä häntä silti pelotti. 

– Ei minuun näköjään mitään tarttunut, vaikka siellä poterossa olisi kyllä tarttunut. Mutta ei tällaisten koronalinkojen oikeasti pitäisi olla edes mahdollisia. Edes koneet eivät olleet pahasti myöhässä, vaan tilanne oli ollut hyvin tiedossa etukäteen.

Myös koronapassin kysyminen tässä vaiheessa oli Paakkosen mukaan työvoiman tuhlausta.

– Miksi neljä naista piti olla tarkastamassa meidän koronapassejamme? Mihinkään lentokoneeseen ei nykyään pääse sisään ilman koronapassia. Olisivat he voineet jotain aiheellisempaakin tehdä, Paakkonen toteaa. 

Finavia: Emme voi pakottaa matkustajia käyttämään maskeja

Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysjohtajan Sami Kiiskinen kertoi aiemmin tällä viikolla MTV Uutisille, että lentokentillä syntyy tällä hetkellä erinäisistä syistä tilanteita, joissa ruuhkautumisia tulee.

Hänen mukaansa esimerkiksi terveysviranomaisten ja lentoyhtiöiden tekemä koronatodistusten tarkastaminen vie resursseja muulta toiminnalta. Lisäksi vuodenvaihteessa liikenne Helsinki-Vantaalla on ollut vilkkainta kahteen vuoteen.

Kiiskisen mukaan lentoaseman henkilökunta käyttää kasvomaskeja ja pyrkii valvomaan koronaohjeiden noudattamista. Matkustajia ei voida kuitenkaan pakottaa maskeja käyttämään.

– Finavia ei ole viranomainen, joten emme voi vaatia ihmisiä käyttämään maskia. Voimme vain suositella vahvasti, Kiiskinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat