Tiimarissa jännitetään, onko edessä viimeinen joulu

Tiimarin myymälöissä jouluun valmistaudutaan näennäisesti kuin ennenkin. Työntekijöille tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin tavanomainen. Tänä jouluna he realisoivat konkurssipesää. 

Pääluottamusmies Sinikka Ahomäki sanoo, että tiimarilaisten motivaatio työhön on aina ollut kova. Töitä painetaan nytkin. 

-Se on sellainen painostava peikko taustalla, että työt loppuvat ainakin tällä tietoa jossain vaiheessa, Ahomäki sanoo. 

Tappiollinen Tiimari ajautui konkurssiin syyskuussa. Perinteikkään tilpehöörikaupan ahdinkoa syvensi kilpailun kiihtyminen. Haastajia ovat olleet esimerkiksi ruotsalainen Clas Ohlson, tanskalainen Tiger ja verkkokauppa. 

Kaupan tärkeimmän sesongin, joulun, tavarat oli tilattu varastoon ennen kuin tieto konkurssissa tuli syyskuussa. Valtaosa työntekijöistä teki sopimuksen konkurssipesän kanssa. Epävarmasta tulevaisuudesta muistuttaa se, että sopimukset on päivätty pääosin vuoden loppuun. Työntekijöitä on noin 500.

 Varastoja tyhjennetään ja ostajaa etsitään

-Sisustustuotteita ja askartelutarvikkeita myyvä Tiimari ajautui konkurssiin syyskuussa. 

-Pörssissä ollut yhtiö oli tehnyt pitkään tappiota eikä onnistunut enää hankkimaan lisärahoitusta toiminnan jatkamiseksi. 

-Konkurssipesä realisoi tällä hetkellä Tiimarin varastoja myymälöiden kautta.  

-Valtaosa myymälöistä on ollut toistaiseksi auki. Liikkeitä on suljettu parikymmentä. 

-Brändille, yhtiölle tai sen osille etsitään myös mahdollista ostajaa. Ostajaehdokkaita on pesänhoitajan mukaan useita.  

Myyntiverkosto supistuu, kun tavara vähenee. Tiimarilla oli syksyllä 174 myymälää, kun nyt niitä on noin 150. Marraskuun aikana ovensa sulkee 15 lisää. 

-Näillä näkymin jatkamme suurin piirtein tässä laajuudessa noin vuoden loppuun, sanoo pesänhoitaja, asianajaja Pekka Jaatinen Castrén & Snellmanista. 

Löytyykö jatkaja? 

Tiimarille tai sen osille etsitään paraikaa ostajaa. Jaatisen mukaan hyviä ostajaehdokkaita on useita, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Haussa on taho, joka olisi kiinnostunut Tiimarin brändistä, mahdollisimman monesta liikepaikasta ja yhtiössä olevasta osaamisesta. 

-Ostaja tarvitsee kyvyn ostotoiminnan ja tavarahankinnan järjestämiseen hyvin nopeasti. Omat haasteensa on ostajallekin, Jaatinen sanoo. 

Hän ei nimeä neuvottelukumppaneita, mutta kiinnostusta on ollut muun muassa vähittäiskaupan puolelta. 

Jos ratkaisuja ei löydy, Jaatisen mukaan "radikaali" muutos myymälöiden määrässä näkynee vuodenvaihteen jälkeen. 

-Meillä on tietty arvio siitä, mitä tavaraa on jäljellä vuoden lopussa. Sitten arvioimme, mikä on kustannustehokkain tapa sen realisointiin. 

Pääluottamusmies Ahomäki sanoo olevansa toiveikas, että Tiimarin tarina jatkuu. 

-Kyllä me kaikki toivomme ja luotamme, että jatkaja löytyy, Ahomäki tiivistää työntekijöiden tunnelmat.  

Lue myös:

    Uusimmat