Mainos

Tietosuojavaltuutettu: Yritykset urkkivat luvatta sähköpostitietoja

Suomalaisyritykset ovat syyllistyneet työntekijöiden sähköpostien tunnistetietojen ja viestien sisältöjen luvattomaan käsittelyyn, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Yrityksillä on oikeus tutkia sähköpostien tunnistetietoja Lex Nokia-lain nojalla. Laki edellyttää kuitenkin, että sähköposti- ja internetliikenteen tarkkailun aloittamisesta tehdään ennakkoilmoitus tietosuojavaltuutetulle, mutta yksikään suomalaisyritys ei ole noudattanut velvoitetta.

– Yritysten perustelut loukata esimerkiksi viestinnän luottamuksellisuutta ovat olleet sen kaltaisia kuin tässä Lex Nokiassa on esitetty, mutta yritykset eivät ole menetelleet sillä tavalla kuin laki edellyttää, Aarnio kertoo MTV3 Uutisille.

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki tuli voimaan yli kaksi vuotta sitten.

– Edelleen esimerkiksi työnantajat syyllistyvät silloin tällöin näiden (sähköpostien) tunnistamistietojen ja viestien sisältöjenkin käsittelyyn, joihin heillä ei selkeästi ole oikeuksia, Aarnio kertoo.

Hänen mukaansa tuomioistuimet ja syyttäjät ovat pyytäneet tietosuojanvaltuutetulta vuodessa vajaat kymmenen lausuntoa sähköpostitietojen urkkimisista. Sen sijaan tavallisten kansalaisten yhteydenottoja on tullut ”runsaasti”, mutta suurin osa tapauksista pyritään sopimaan työntekijän ja yrityksen välillä.

Hänen mukaansa rangaistus luvattomasta sähköpostiurkinnasta on vähintään sakkorangaistus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja