Ruoka trendit tulevat ja menevät, mutta öljyt säilyvät tärkeänä osana ruokakulttuuria. Erilaisia öljyjä käytetään runsaasti ympäri maailmaa. Öljyt kuuluvat olennaisena osana miltei kaikkiin merkittäviin keittiöihin.
Öljyjä löytyy lukemattomia värejä, koostumuksia ja ennen kaikkea makuja. Ruoanlaitossa käytetään enimmäkseen kasvipohjaisia öljyjä. Myös eläinpohjaisiakin öljyjä on olemassa, mutta niitä käytetään lähinnä teollisuudessa mm. erilaisten lisäaineiden valmistamiseen.
Kasviöljyt ovat veteenliukenemattomia sataprosenttisia rasvoja, suurin osa niistä on huoneenlämmössä juoksevia. Öljyjen valmistusprosessi alkaa useimmiten öljykasvien siementen puhdistuksesta. Tämän jälkeen siemenistä puristetaan mekaanisesti öljyä. Kylmäpuristettujen öljyjen lämpötila ei kohoa missään vaiheessa yli 50-60 asteen riippuen öljyn laadusta. Ennen suodatusta ja pullotusta öljyt useimmiten dekantoidaan, joka tarkoittaa tässä tapauksessa öljyn seisottamista astiassa kunnes epäpuhtaudet ovat valuneet pohjalle.
Öljyt säilyvät parhaiten tiiviissä pullossa, hämärässä ja viileässä. Useimmat kylmäpuristetut öljyt jähmettyvät jääkaapissa ja niihin saattaa muodostua vaaleaa, raemaista sakkaa. Tästä ei ole öljylle mitään haittaa, öljy palautuu huoneenlämmössä normaaliksi. Öljyt sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat terveellisiä. Lisäksi useat öljyt sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Näistä terveellisistä ominaisuuksista huolimatta öljyt sisältävät runsaasti energiaa, joten niiden annostelussa tulee olla maltillinen.
Seesamiöljy
Tämä kuumuutta hyvin kestävä öljy on omiaan grillaukseen. Pähkinäisen makunsa vuoksi, se soveltuu myös maustamiseen. Öljy näyttelee tärkeää roolia monessa aasialaisessa keittiössä.