Tietopaketti öljyistä

Ruoka trendit tulevat ja menevät, mutta öljyt säilyvät tärkeänä osana ruokakulttuuria. Erilaisia öljyjä käytetään runsaasti ympäri maailmaa. Öljyt kuuluvat olennaisena osana miltei kaikkiin merkittäviin keittiöihin.

Öljyjä löytyy lukemattomia värejä, koostumuksia ja ennen kaikkea makuja. Ruoanlaitossa käytetään enimmäkseen kasvipohjaisia öljyjä. Myös eläinpohjaisiakin öljyjä on olemassa, mutta niitä käytetään lähinnä teollisuudessa mm. erilaisten lisäaineiden valmistamiseen.

Kasviöljyt ovat veteenliukenemattomia sataprosenttisia rasvoja, suurin osa niistä on huoneenlämmössä juoksevia. Öljyjen valmistusprosessi alkaa useimmiten öljykasvien siementen puhdistuksesta. Tämän jälkeen siemenistä puristetaan mekaanisesti öljyä. Kylmäpuristettujen öljyjen lämpötila ei kohoa missään vaiheessa yli 50-60 asteen riippuen öljyn laadusta. Ennen suodatusta ja pullotusta öljyt useimmiten dekantoidaan, joka tarkoittaa tässä tapauksessa öljyn seisottamista astiassa kunnes epäpuhtaudet ovat valuneet pohjalle.

Öljyt säilyvät parhaiten tiiviissä pullossa, hämärässä ja viileässä. Useimmat kylmäpuristetut öljyt jähmettyvät jääkaapissa ja niihin saattaa muodostua vaaleaa, raemaista sakkaa. Tästä ei ole öljylle mitään haittaa, öljy palautuu huoneenlämmössä normaaliksi. Öljyt sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat terveellisiä. Lisäksi useat öljyt sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Näistä terveellisistä ominaisuuksista huolimatta öljyt sisältävät runsaasti energiaa, joten niiden annostelussa tulee olla maltillinen.

Seesamiöljy

Tämä kuumuutta hyvin kestävä öljy on omiaan grillaukseen. Pähkinäisen makunsa vuoksi, se soveltuu myös maustamiseen. Öljy näyttelee tärkeää roolia monessa aasialaisessa keittiössä.

Viinirypäleöljy

Tätä Ranskassa ja Italiassa suosittua öljyä suositellaan kylmäkäyttöön. Se valmistetaan viinirypäleiden siemenistä puristamalla. Vaalea ja hedelmäinen öljy on omiaan esimerkiksi majoneesin pohjana. Tämä terveellinen öljy kestää myös kuumennusta

Soijaöljy

Näin eurooppalaisesta näkökulmasta ehkä hiukan yllättäenkin maailman käytetyin öljy. Kellertävä yleisöljy, joka puristetaan soijapavuista.

Auringonkukkaöljy

Miedon makuinen öljy, joka on parhaimmillaan kylmänä, mutta kestää hyvin myös kuumennusta.

Rypsi-/rapsiöljy

Keittiön perusöljy. Neutraalin makuinen. Kylmäpuristettuna sisältää runsaasti E-vitamiinia. Nämä öljyt kestävät erittäin hyvin kuumennusta eli ovat omiaan ruoanvalmistuksessa silloin kun käytetään korkeita lämpötiloja, myös uppopaistamisessa.

Kurpitsansiemenöljy

Tätä arvokasta gourmet-öljyä tuotetaan enimmäkseen ranskassa. Terveellinen kurpitsansiemenöljy kannattaa käyttää kylmänä.

Pähkinäöljyt

Mausteisia öljyjä, jotka soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon. Maultaan ne ovat aromaattisia ja siksi ne ovat parhaimmillaan salaateissa ja esim. vaalean leivän kera.

Kookosöljy

Tämä kasviöljy sisältää poikkeuksellisesti runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, joka tekee öljystä melko epäterveellisen. Kookosöljy on huoneenlämmössä kovaa. Sitä käytetään usein esim. munkkien paistoon.

Camelinaöljy

Suhteellisen uudesta Suomessa kehitetystä öljykasvista; kitupellavasta eli camelinasta saatava öljy, joka soveltuu kaikkeen ruoanvalmistukseen.

Maissiöljy

Erittäin vaalea maissiöljy on melko mautonta ja tuoksutonta. Erittäin hyvänä paistoöljynä tunnettu öljy, joka soveltuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Uppopaistossa käytettäessä öljyn voi suodattaa uusiokäyttöä varten.

Oliiviöljy

Oliiviöljy on Euroopan alueella tärkein ruokaöljy. Oliiviöljyjä on useita eri laatuja ja niiden maku, aromit sekä laatuluokitukset vaihtelevat melkoisesti eri tuottajamaiden välillä. Niinpä katsoimmekin parhaaksi tehdä niistä kokonaan oman artikkelin, joka julkaistaan sivustoillamme kevään kuluessa. Tässä kuitenkin pieni johdanto oliiviöljytietouteen.

Extra virgin En Rama- oliiviöljy, eli oliiviöljylaaduista hienoin ja arvokkain, on mauste jo sellaisenaan. Se sopii erinomaisesti vihreisiin sekasalaatteihin aromia antamaan. Extra virgen oliiviöljy soveltuu mainiosti salaatinkastikkeiden valmistukseen sekä kasvisruokiin ja leivonnaisiin antamaan niille makua. Virgen-laatuluokka soveltuu parhaiten ruokien valmistukseen esim. paistamiseen. Se kestää paremmin korkeita lämpötiloja.

Viiniä ikääntyminen parantaa mutta ei öljyä. Oliiviöljy säilytetään suljettuna pimeässä ja viileässä. Jääkaapissa oliiviöljy sakenee ja sameutuu, mutta palautuu ennalleen huoneenlämmössä.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat