Tietopaketti öljyistä
Ruoka trendit tulevat ja menevät, mutta öljyt säilyvät tärkeänä osana ruokakulttuuria. Erilaisia öljyjä käytetään runsaasti ympäri maailmaa. Öljyt kuuluvat olennaisena osana miltei kaikkiin merkittäviin keittiöihin.
Öljyjä löytyy lukemattomia värejä, koostumuksia ja ennen kaikkea makuja. Ruoanlaitossa käytetään enimmäkseen kasvipohjaisia öljyjä. Myös eläinpohjaisiakin öljyjä on olemassa, mutta niitä käytetään lähinnä teollisuudessa mm. erilaisten lisäaineiden valmistamiseen.
Kasviöljyt ovat veteenliukenemattomia sataprosenttisia rasvoja, suurin osa niistä on huoneenlämmössä juoksevia. Öljyjen valmistusprosessi alkaa useimmiten öljykasvien siementen puhdistuksesta. Tämän jälkeen siemenistä puristetaan mekaanisesti öljyä. Kylmäpuristettujen öljyjen lämpötila ei kohoa missään vaiheessa yli 50-60 asteen riippuen öljyn laadusta. Ennen suodatusta ja pullotusta öljyt useimmiten dekantoidaan, joka tarkoittaa tässä tapauksessa öljyn seisottamista astiassa kunnes epäpuhtaudet ovat valuneet pohjalle.
Öljyt säilyvät parhaiten tiiviissä pullossa, hämärässä ja viileässä. Useimmat kylmäpuristetut öljyt jähmettyvät jääkaapissa ja niihin saattaa muodostua vaaleaa, raemaista sakkaa. Tästä ei ole öljylle mitään haittaa, öljy palautuu huoneenlämmössä normaaliksi. Öljyt sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat terveellisiä. Lisäksi useat öljyt sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Näistä terveellisistä ominaisuuksista huolimatta öljyt sisältävät runsaasti energiaa, joten niiden annostelussa tulee olla maltillinen.
Seesamiöljy
Tämä kuumuutta hyvin kestävä öljy on omiaan grillaukseen. Pähkinäisen makunsa vuoksi, se soveltuu myös maustamiseen. Öljy näyttelee tärkeää roolia monessa aasialaisessa keittiössä.
Viinirypäleöljy
Tätä Ranskassa ja Italiassa suosittua öljyä suositellaan kylmäkäyttöön. Se valmistetaan viinirypäleiden siemenistä puristamalla. Vaalea ja hedelmäinen öljy on omiaan esimerkiksi majoneesin pohjana. Tämä terveellinen öljy kestää myös kuumennusta
Soijaöljy
Näin eurooppalaisesta näkökulmasta ehkä hiukan yllättäenkin maailman käytetyin öljy. Kellertävä yleisöljy, joka puristetaan soijapavuista.
Auringonkukkaöljy
Miedon makuinen öljy, joka on parhaimmillaan kylmänä, mutta kestää hyvin myös kuumennusta.
Rypsi-/rapsiöljy
Keittiön perusöljy. Neutraalin makuinen. Kylmäpuristettuna sisältää runsaasti E-vitamiinia. Nämä öljyt kestävät erittäin hyvin kuumennusta eli ovat omiaan ruoanvalmistuksessa silloin kun käytetään korkeita lämpötiloja, myös uppopaistamisessa.
Kurpitsansiemenöljy
Tätä arvokasta gourmet-öljyä tuotetaan enimmäkseen ranskassa. Terveellinen kurpitsansiemenöljy kannattaa käyttää kylmänä.
Pähkinäöljyt
Mausteisia öljyjä, jotka soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon. Maultaan ne ovat aromaattisia ja siksi ne ovat parhaimmillaan salaateissa ja esim. vaalean leivän kera.
Kookosöljy
Tämä kasviöljy sisältää poikkeuksellisesti runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, joka tekee öljystä melko epäterveellisen. Kookosöljy on huoneenlämmössä kovaa. Sitä käytetään usein esim. munkkien paistoon.
Camelinaöljy
Suhteellisen uudesta Suomessa kehitetystä öljykasvista; kitupellavasta eli camelinasta saatava öljy, joka soveltuu kaikkeen ruoanvalmistukseen.
Maissiöljy
Erittäin vaalea maissiöljy on melko mautonta ja tuoksutonta. Erittäin hyvänä paistoöljynä tunnettu öljy, joka soveltuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Uppopaistossa käytettäessä öljyn voi suodattaa uusiokäyttöä varten.
Oliiviöljy
Oliiviöljy on Euroopan alueella tärkein ruokaöljy. Oliiviöljyjä on useita eri laatuja ja niiden maku, aromit sekä laatuluokitukset vaihtelevat melkoisesti eri tuottajamaiden välillä. Niinpä katsoimmekin parhaaksi tehdä niistä kokonaan oman artikkelin, joka julkaistaan sivustoillamme kevään kuluessa. Tässä kuitenkin pieni johdanto oliiviöljytietouteen.
Extra virgin En Rama- oliiviöljy, eli oliiviöljylaaduista hienoin ja arvokkain, on mauste jo sellaisenaan. Se sopii erinomaisesti vihreisiin sekasalaatteihin aromia antamaan. Extra virgen oliiviöljy soveltuu mainiosti salaatinkastikkeiden valmistukseen sekä kasvisruokiin ja leivonnaisiin antamaan niille makua. Virgen-laatuluokka soveltuu parhaiten ruokien valmistukseen esim. paistamiseen. Se kestää paremmin korkeita lämpötiloja.
Viiniä ikääntyminen parantaa mutta ei öljyä. Oliiviöljy säilytetään suljettuna pimeässä ja viileässä. Jääkaapissa oliiviöljy sakenee ja sameutuu, mutta palautuu ennalleen huoneenlämmössä.
Ruokala
Uusimmat
-
12:20
Mitä hallitus päätti valmiuslaista? Suora lähetys siirtyneestä tiedotustilaisuudesta noin kello 13
-
12:18
Pankkiasiointiin maanantaina iso muutos: Nordean konttoreihin pääsee enää vain ajanvarauksella
-
12:13
Merkittävä muutos Oberstdorfissa – tuhoaako tämä Suomen MM-viestimiesten kovimman iskunpaikan?
-
12:12
Tehy tarkentaa: Hus ei sittenkään maksa hoitajille koronalisää – asiasta ei ole syntynyt sopua työnantajan kanssa
-
12:06
Myanmarissa laajoja sähkökatkoja – virallinen selitys järjestelmävika
-
12:05
Kiti Kokkosen Tanhupallo tsemppaa etätöissä olevia – muistuttaa suloisella videolla tärkeistä asioista: "Jos tulee yksinäistä, voi…"
-
12:00
Suomalaistutkimus selvitti, miten lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa: "Aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin"
-
11:57
MTV seuraa koronan etenemistä: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri alkaa testata oireettomia altistuneita, kouluja siirtyy etäopetukseen
-
11:46
Ari Huusela sai historiallisen urakan päätökseen: maailman ympäri 116 päivässä – "Valtava elämys ja unelmieni täyttymys"
-
11:41
THL: Suomessa 704 uutta koronatartuntaa
-
11:40
Kolmekymppinen mies kuoli putkassa Kotkassa – poliiseja ei epäillä rikoksesta
-
11:25
Mitä Venäjän Sputnik-tarjous käytännössä tarkoittaa? Rokotekeskuksen johtaja: "Valmistus periaatteessa onnistuisi suhteellisen helposti"
-
11:10
Dramaattinen video: 2-vuotias tyttö putosi 12. kerroksen parvekkeelta Vietnamissa – pelastamaan syöksynyttä miestä nimitetään supersankariksi
-
11:00
Viime F1-kauden erikoisuus ajetaan jälleen – katso Kimi Räikkösen palkittu suoritus radalta
-
10:57
Suomalaisvalmentajan tekstiviesti paljastaa: Krista Pärmäkoskelle taipunut Jessie Diggins osoitti upeaa urheiluhenkeä – "Kertoo jotain siitä, minkälainen ihminen hän on"
-
10:55
Poliisi: Tämän takia koronan levittäjäksi epäillyn joogayrittäjän kuva julkaistiin – "Kun hän ei kerro, tieto pitää saada jostain muualta"
-
10:54
Tätä Toyotaa ei noin vain ostetakaan – harva pystyy antamaan näihin 12 kysymykseen valmistajan toivoman vastauksen
-
10:53
Muistatko? Dennis Nylund nähtiin myös Tanssii Tähtien Kanssa -jaksossa
-
10:41
Tanska suosittelee Astra Zenecan koronarokotteen antamista kaikille yli 18-vuotiaille
-
10:34
Tyynellemerelle tsunamiaaltojen vuoksi annettuja evakuointimääräyksiä purettu – aaltoja edelsi erittäin voimakas maanjäristys
-
Lataa lisää