Oppiva robotti jo olemassa – näin sitä voitaisiin hyödyntää

Ovatko älyrobotit lähitulevaisuuden todellisuutta? 27:03

Jo tässä vaiheessa maailman historiaa on onnistuttu kehittämään robotti, jolla on kognitio. Tulevaisuudessa esimerkiksi rollaattoreista voidaan rakentaa oppivia, jotta ne voivat avustaa kauppareissulla ja pitää seuraa käyttäjilleen.

Robotiikka on kehittynyt jo pitkälle. On onnistuttu kehittämään ilman ohjelmointia toimiva robotti ja kauko-ohjattavat, ihmistä muistuttavat, robotit ovat käyneet jo vanhanaikaisiksi. XCR-1 erottaa hyvän ja pahan ja oppii virheistään ilman ohjelmointia neuroverkon avulla.

XCR-1:n luoja professori ja tekniikan tohtori Pentti O. Haikonen ei kuitenkaan tyydy tähän. Hän kertoo, että rahoituksen riittäessä muutamassa vuodessa voitaisiin kehitellä esimerkiksi älykäs rollaattori ikäihmisille.

– Vanhuksethan käyttävät nykyään rollaattoreita. Jos tulee pieni pätkäisy pään sisällä kauppareissulla, he ovat avuttomia rollaattorin kanssa. Jos rollaattoriin saataisiin hiukan älyä, se voisi kertoa kaupassa, mitä kaikkea piti ostaa ja miltä hyllyiltä asiat löytyisivät, Haikonen maalailee.

Robotti voisi myös pitää seuraa.

– Kun kaikki on ostettu, se voisi sanoa: "Nyt kaikki on ostettu, mennäänpä keittämään kahvit."

Päivitetty viimeksi klo 10.26. XCR-1 robotissa on joitain tietoisuuden ominaisuuksia, mutta Haikonen ei kutsuisi sitä vielä tietoiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja