Tieto saatavilla hakukoneista - huononeeko nykyihmisen muisti?

Elämme kiireisessä maailmassa, jossa tarvitsemansa tai etsimänsä tiedon saa lähes välittömästi. Älypuhelimet ja uusi teknologia vauhdittavat ja lisäävät tiedonsaantiamme hurjalla vauhdilla. Voisi siis luulla, että etsimällä tiedon välittömästi netistä, emme harrasta aktiivista ajattelua ja näin myös muistimme huonontuisi.

 – Pikemminkin ongelmana on informaatioähky. Sitä tiedettävää tai muistettavaa asiaa tulee liikaa. Ei todellakaan tarvitse panikoitua heti, jos ei muista jotakin. Minusta on oikein hyvä, että meillä on muistamisen apuvälineitä. Aivokapasiteettia ei kannata käyttää hirveästi asioiden ulkoa opettelemiseen, on todella paljon tärkeämpää oppia prosessiajattelua ja päättelykykyä, toteaa neurologi Kati Juva.

Psyykkisillä tekijöillä on Juvan mukaan paljon merkitystä muistin kannalta. Muisti toimii hänen mukaansa paremmin kun ei ole stressaantunut ja kaikki erilaiset keinot stressin vähentämiseksi on hyviä.

– Yöunta pitää saada ja työasioista pitää välillä hengähtää ja ajatella välillä aivan muuta. Mutta on ihan kiinni ihmisestä, mikä auttaa. Esimerkiksi uusien tutkimusten mukaan metsässä kävely ja luonnossa oleminen on myös mielelle hyviä tapoja rentoutua, Juva kertoo.

Mitään tietynlaista stereotypiaa ihmisestä, joka sairastuu muistisairauteen, ei ole, mutta tiettyjä riskejä on pystytty kartoittamaan.

– Me tiedämme, että matalampi koulutus jonkun verran altistaa muistisairauksille, mutta sen lisäksi myös elintapoihin liittyvät asiat, kuten ylipaino, liikunnan puute, tupakointi sekä hyvin runsas alkoholin käyttö ovat kaikki asioita kun voivat altistaa muistihäiriöille ja -sairauksille, neurologi luettelee.

Ikääntyvät ihmiset kaikella muotoa videopeleihin mukaan

Video- ja tietokonepelit ovat jatkuvasti kasvavassa suosiossa. Ne ovat myös osittain herättäneet huolta nuorten sosiaalisten taitojen kehittymisessä. Moni ei tule ajatelleeksi, että varsinkin netissä pelattavat pelit sisältävät usein myös sosiaalisia kontakteja muiden pelaajien välillä. Pelaajia on ympäri maailmaa, joten nettipelejä pelaava voi samalla oppia uusia kieliä ja pitää jo osaamaansa kielitaitoa yllä. Pelit ovat myös muistin kannalta hyviä.

– Uskon että tietokonepeleillä on hyvinkin aivoja stimuloiva vaikutus, koska se on vuorovaikutteista.

Asiantuntijan mukaan varsinkin liikkumiseen kannustavat, aktiiviset videopelit, ovat toimivia. 

– Sellaiset ovat erittäin hyviä myös vanhuksille, joilla on ongelmia tasapainon kanssa. Joissakin vanhainkodeissa on jo ollut niitä, ja ne ovat aivan loistavia! 

Lue myös:

    Uusimmat