Tietääkö koira olevansa koira? Ihmisen parhaasta ystävästä paljastui lisätietoa

Tutkija Roberto Cazzolla Gatti halusi selvittää, voiko koira ymmärtää itsensä ja muiden eron.

Tietääkö koira olevansa koira? Ymmärtääkö se "itsen" käsitteen?

Eläinten ja lasten käsitystä omasta minästä tutkitaan usein peilikokeella, jossa testataan, tunnistaako eläin tai ihminen itsensä peilistä. Lapset ja esimerkiksi delfiinit ja simpanssit ovat onnistuneet tunnistamaan itsensä.

Koirat eivät yleensä kiinnitä peilikuvaansa huomiota, vaikka niiden tiedetään kykenevän monimutkaisiin kongnitiivisiin toimintoihin, kertoo Neuroscience News. Tutkija Roberto Cazzolla Gatti halusi tutkia asiaa ja selvittää, voiko koira ymmärtää itsensä ja muiden eron. Gattin mukaan koira ei ole kovin herkkä visuaalisille ärsykkeille, eikä peilitesti siksi ole paras tapa testata koiria.

Gatti testasi neljä koiraa itse kehittämällään hajuun perustuvalla testillä. Kokeessa koirat haistelivat virtsanäytteitä, joista yksi oli niiden oma.

Koirat käyttivät paljon aikaa muiden koirien tuoksujen nuuhkimiseen. Koira vaikuttaa tunnistavan oman virtsansa tuoksun ja on enemmän kiinnostunut muiden koirien tuotoksista. Gattin mukaan koiran voidaan siis ajatella ymmärtävän itsensä ja muiden erot.

Tutkimuksia olisi syytä jatkaa paitsi koirien, myös muiden eläinten kohdalla niin, että niitä testataan eläimelle sopivalla metodilla.

Lemmikkien jouluikkuna San Franciscossa 0:57

Lue myös:

    Uusimmat