Tiesitkö tätä: Suomalainen design valmistetaan usein ulkomailla

Monesta suomalaisesta kodista löytyviä esineitä tuotetaan ympäri maailmaa.

Suomalaisiksi miellettyjä tuotteita tehdään laajalti kotimaisten tehtaiden lisäksi ulkomailla sopimusvalmistajien toimesta. Yksittäisen brändin sisällä valmistus on saatettu jakaa useammalle tehtaalle Aasiaan ja Eurooppaan.

Esimerkiksi Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Design from Finland -merkki kertoo, että suunnittelu ja muotoilu tapahtuvat kotimaassa, mutta usein tuotannosta vähintäänkin osa tulee ulkomailta. Kyseisen merkki on annettu myös kaikille alla mainituille tuotteille.

Tiesitkö, mistä Unikko-kuosiset pussilakanasi tai oranssikahvaiset saksesi tulevat?

Arabia

Keramiikkatuotteita valmistetaan pääosin Arabian keramiikkatehtaalla Helsingissä, mutta tuotantoa on myös Thaimaassa ja Indonesiassa. Aasiasta tulee muun muassa kuppeja, mukeja, tarjoiluosia ja kaatimia sekä osa Muumi-tuotteista. Helsingissä valmistetaan esimerkiksi Runo-, Paratiisi-, Arctica-, Lumi- ja KoKo- sarjojen lautasia.

Fiskars

Fiskarsin tuotteita saadaan laajalta sopimusvalmistajaverkostolta. Sopimusvalmistajia on muun muassa Indonesiassa, Thaimaassa ja Kiinassa. Fiskars valmistaa tuotteitaan myös Suomessa. Billnäsin tehtaalla tehdään muun muassa saksia ja kirveitä sekä muita puutarhatyökaluja. 

Hackman

Suurin osa Hackmannin keitto- ja paistoastioista sekä kaikki All Steel -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa Sorsakoskella. Valurautatuotteet ja Kajsa-leivontatuotteet tulevat Kiinasta. Suomessa ei ole aterinvalmistusta ollenkaan, vaan kaikki Hackmannin aterimet tulevat eri puolilta Eurooppaa ja Aasiaa.

Iittala

Iittalan lasituotteet, kuten Mariskoolit ja Aalto-maljakot valmistetaan Iittalan ja Nuutajärven lasitehtailla, mutta joitakin sarjoja tehdään Aasiassa ja Euroopassa. Esimerkiksi Essence- ja Tsaikka-lasit valmistetaan Saksassa. Osa Muumi-mukeista tulee Thaimaasta. Iittalan aterimet ja Collective Tools -tuotteet valmistetaan Kiinassa ja Vietnamissa. Tools-tuotteista osa tulee Etelä-Koreasta. Tekstiilien tuotanto tapahtuu Liettuassa ja Portugalissa. Kiinasta tulevat puolestaan Sarpaneva-padat.

Marimekko

Suomessa valmistetaan noin kolmannes kaikista Marimekon tuotteista. EU:n alueella valmistetaan yhteensä lähes 80 prosenttia tuotteista. Suurimpia valmistusmaita EU:n sisällä ovat Suomi, Viro, Liettua ja Portugali. EU:n ulkopuolella suurimmat valmistusmaat ovat Kiina, Thaimaa ja Intia.

Vallila

Vallilan kankaat ja verhot sekä suurin osa kankaisista valmistuotteista, kuten tyynynpäälliset ja kappaverhot painetaan Turkissa. Ompelutyötä tehdään Suomen lisäksi esimerkiksi Virossa. Mattoja kudotaan puolestaan Belgiassa. Vallilan tapetit tuotetaan alusta loppuun Suomessa.

Lähteet: Iittala, Marimekko, Lotta Lappalainen/Oy Vallila Interior Ab

Juttua korjattu 30.1 klo 14.48 Fiskars valmistaa tuotteitaan myös Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat