Tiesitkö: Tästä syystä hyttysen purema kutiaa

Hyttysiä on Suomessa enemmän kuin tarpeeksi, mutta harva tietää miksi pistokohta kutisee.

Ihotautilääkäri Neal B. Schultz kertoo, että jokaisen ihmisen olisi hyvä tietää, mistä syystä kiusalliset hyttysenpuremat ylipäänsä kutiavat ja aiheuttavat ikäviä tuntemuksia.

– Kutina on lievä kivun muoto. Hyttynen ruiskuttaa ihoon ainetta, joka aiheuttaa punoitusta, turvotusta, arkuutta ja lämpöä eli toisin sanoen tulehdusta, Schultz valaisee.

Kehon luonnollinen reaktio hyttysenpuremaan tulee tämän jälkeen, kun iho alkaa vapauttaa histamiini-nimistä ainetta, joka aiheuttaa kutinaa. Allergisiin reaktioihin myydäänkin apteekissa antihistamiinia, joka ehkäisee histamiinin aiheuttamia iho-oireita.

Raapiminen voi pahentaa tulehdusta

Vaikka kutina on jokseenkin sietämätöntä ja pureman raapiminen kuulostaa todella houkuttelevalta, kannattaa silti muistaa muutamia seikkoja: Ensinnäkin ihon rikkominen likaisilla sormilla ei ole kovinkaan hyvä keino ainakaan tulehduksen paranemisen tai bakteerien leviämisen kannalta. Raapiminen saattaa itse asiassa jopa pahentaa tulehdusta ja samalla myös lisätä pureman kutinaa.

Useat ihmiset kääntyvätkin apteekista saatavan antihistamiinin tarjoamaan apuun hyttysenpuremia hoitaessaan. Schultz kuitenkin muistuttaa lääkeaineen haittavaikutuksista, kuten mahdollisesta uneliaisuudesta. Mies kuitenkin sanoo, että kaikista paras kutisevan pureman hoitotapa on sellainen, joka hillitsee yhtäaikaisesti sekä turvotusta, kutinaa että kipua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja