Tiesitkö? Tästä syystä aivan kaikki käytetyt paristot tulee teipata

Epämääräinen läjä paristoja kaapin perällä on turvallisuusriski.

Käytöstä poistetuissakin paristoissa ja akuissa on yleensä aina jäljellä pieni määrä sähkövarausta. 

Ne saattavat aiheuttaa huolimattomasti säilytettyinä oikosulkuun joutuessaan niin paljon lämpöä ja kipinöintiä, että seurauksena voi olla tulipalo. Tulipaloriski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan laitteesta.

– Etenkin Li-alkuisesta merkinnästä tunnistettavat litiumparistot ja -akut ovat herkkiä reagoimaan muiden paristojen tai metalliesineiden kanssa. Turvallisinta  on kuitenkin teipata kaikki paristot ja kannettavat akut heti käytöstä poistamisen jälkeen, paristojen ja kannettavien akkujen tuottajayhteisö Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski kertoo.

Älä säilytä käytettyjä paristoja tai akkuja helposti syttyvän materiaalin vieressä

Pariston tai akun lämpeneminen ei sinänsä ole ongelmallista, mutta jos lähellä on helposti syttyvää materiaalia, kuten paperiroskia, on tulipalon riski suuri.

NÄIN KIERRÄTÄT PARISTOT OIKEIN

• Tulipaloriskin välttämiseksi teippaa paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti kun poistat ne käytöstä.


• Pakkaa vuotavat tai ruosteiset paristot tai akut erilliseen muovipussiin, näin estät ärsyttävien aineiden joutumisen iholle tai muille pinnoille.


• Kerää käytetyt ja oikein suojatut paristot ja akut sellaiseen paikkaan, josta lapsi ei saa niitä käsiinsä, ja vie säännöllisesti kierrätykseen.


• Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen, vaan palauta ne paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista. Kierrätystä varten kerätyt paristot ja akut on hyvä säilyttää virtanavat suojattuina esimerkiksi pantillisten pullojen lähellä, jolloin ne muistaa helposti ottaa mukaan kauppareissulle.

Parhaassa tapauksessa joku ehtii puuttua asiaan siinä vaiheessa, kun paristojen säilytyspaikasta alkaa nousta savua, mutta huonoimmassa tapauksessa tilanne voi johtaa tulipaloon.

Teippaaminen on siis ensiarvoisen tärkeää paloturvallisuuden kannalta sekä kotona että paristoja vastaanottavissa myymälöissä.

– Paristoihin pätee sama keino kuin paloturvallisuuteen yleensä. Varovaisuus ja perussiisteys ovat valttia. Epämääräinen läjä paristoja roskiskaapin perällä on riski. Huolellisesti teipatut ja kierrätykseen vietävät paristot ovat turvallisia, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo.

– Jos paristo sytyttää tulipalon, alkusammutukseen voi käyttää sammutuspeitettä tai jauhesammutinta, Leino vinkkaa.

Paristojen ja kannettavien akkujen tuottajayhteisö Recser Oy, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK haluavat muistuttaa teippaamisen tärkeydestä uudessa Teipattuna vaaraton -kampanjassa

Lue myös:

    Uusimmat