Tiesitkö? Tässä tapauksessa alkoholia voi ostaa vielä kello 21 jälkeenkin

Alkoholilain mukaan ruokakaupat voivat myydä yli 2,8 prosentin alkoholijuomia kello 9:n ja kello 21:n välisenä aikana.

Juomat voi olla kuitenkin mahdollista maksaa vielä aikarajan jälkeen.

– Alkoholijuomat, jotka asiakas on saanut haltuunsa ennen kello 21:tä, voi maksaa kassaan kello 21:n jälkeen, kerrotaan alkoholielinkeinoa valvovan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran verkkosivuilla.

Onko siis aina mahdollista, maksaa kaupassa olutostokset kello 21:n jälkeen, kunhan ne on poimittu hyllyltä ennen aikarajaa? Ei ainakaan pääkaupunkiseudulla toimivassa S-ryhmän alueosuuskauppa HOK-Elannossa.

HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki kertoo, että HOK-Elannon Prismoissa ja lähes kaikissa S-marketeissa alkoholijuomat pitää maksaa kello 21:een mennessä. Kattilamäen mukaan linjaus perustuu Valviran ohjeistukseen.

– Jos liike jatkaa aukioloaan kello 21:n jälkeen, mahdollisuus alkoholijuomien haltuunottoon tulee estää kello 21. Meidän Prismoissa ja suurimmassa osassa S-marketteja, ei oluita ja siidereitä peitetä mitenkään myymälässä. Kassan voi olla mahdoton tietää, mihin aikaan kukakin on juomansa ottanut, Kattilamäki kertoo.

– Tästä syystä juomien tulee olla maksettuna kello yhdeksään mennessä. Informoimme myyntiajan päättymisestä asiakkaita ääniviesteillä ennen kello 21:tä sekä myyntiajasta kertovilla tiedotteilla.

"Muutaman minuutin toleranssi"

Kuitenkin joidenkin HOK-Elannon kauppojen osalta linjaus on toinen. Joissain S-Marketeissa ja Alepoissa juomaosasto suljetaan, jolloin ennen kello 21:tä poimitut juomat on mahdollista maksaa vielä aikarajan jälkeen. Kattilamäen mukaan kyseessä on silloinkin ”muutaman minuutin toleranssi”.

Kattilamäki korostaa, että hänen vastauksensa koskee vain HOK-Elantoa eikä koko S-ryhmää.

Valviran johtava asiantuntija Juuso Nieminen kertoo, että alkoholijuomien vähittäismyynnin kello 21:n aikarajan noudattamiseen liittyvät tarkemmat toimintamallit ovat luvanhaltijan itsensä päätettävissä.

– Alkoholisäännösten näkökulmasta on sallittua palvella loppuun ne asiakkaat, joiden varmasti voidaan todeta saaneen alkoholijuomat haltuunsa ennen kello 21:tä, vaikka juomien maksaminen tapahtuisikin kassalla esimerkiksi kello 21.10 tai myöhemminkin. Näin ei kuitenkaan ole pakko toimia eli vähittäismyyntiluvanhaltija voi omavalvonnassaan noudattaa muutakin toimintamallia, Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan alkoholijuomien vähittäismyyntipaikan omavalvontasuunnitelmassa pitää määritellä, miten myyntiaikojen noudattaminen varmistetaan.

– Eräs tällainen keino on alkoholijuomien maksaminen kassalla viimeistään kello 21. Tämä on yleinen käytäntö esimerkiksi sellaisissa paikoissa, joissa on haastavaa estää asiakkailta alkoholijuomien haltuunotto kello 21 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat