Tiesitkö tämän Marabou-suklaasta....

Marabou-suklaa sai oman ruotsalaisen identiteettinsä 90-vuotta sitten, jolloin suklaan mainos-ja pakkauskuvissa esiintyi haikara. Sittemmin haikaraa seurasivat laitumella laiduntavat lehmät, kaakaopuun hedelmä ja lehdet.

1880-luvulla Oslossa on Freia-niminen suklaatehdas, jonka Johan Trone-Holst päättää ostaa ja kehittää siitä menestyvän yhtiön.

1916 Marabou-suklaan brändi syntyy, kun Trone-Holst laajentaa Ruotsiin.

1919 Ensimmäinen Marabou-suklaa kehitetään ja lanseerataan. Se ei ole kopio norjassa myydystä Freia-suklaasta vaan suklaalla on alusta asti oman persoonallisuuntensa. Suklaan päällyspaperissa esiintyy kuitenkin haikara, joka on tuttu Freia-brandistä.

Ylempänä Marabou-suklaan pakkauspakkauspaperi vuodelta 1929, kaksi seuraava paperia ovat vuodelta 1935.

Marabou-suklaan resepti on yli 60 vuotta vanha. Suklaan maku on sitä asti ollut pääsanoma Marabou-suklaasta puhuttaessa.

Kuvassa vasemmalla suklaan pakkauspaperi vuodelta 1935 ja oikealla vuodelta 1940.

1956 Uusi Marabou-suklaan resepti, jolla suklaata edelleen valmistetaan, kehitetään ja lanseerataan uudessa modernimmassa pakkauspaperissa. Mmm…Marabou mainoslause syntyy. Marabou-suklaan myynti kasvaa 50 prosenttia ja siitä tulee markkinajohtaja.

Mmm…Marabou –logo suunniteltiin 50-vuotta sitten. Maraboun M-kirjain on siitä lähtien ollut hyvin tunnistettavissa.

Ylimmäinen mainoskuva on vuodelta 1957: Uusi resepti on juuri kehitetty ja mainoksen sanoma kuuluu "tuplasti parempaa".Alempi mainos on Maraboun alkuajoilta, vuodelta 1929.

1960 Maailman suosituin design-suunnittelija, ruotsalainen prinssi Sigvard Bernadotte, tekee Maraboulle uuden logotyylin, jota käytetään edelleen. Samalla Marabou-suklaan pakkauspapereissa olleet haikara ja laiduntavat lehmät saavat väistyä ja tilalle tulee kaakaopuun hedelmää ja lehtiä esittävä kuva.

Marabou-suklaan keltapäällysteinen pakkauskuori ei ole muuttunut paljoa sen 40 vuoden olemassaolon aikana.

1971 Ensimmäinen tuote tehtiin Upplands Väsbyn uudessa tehtaassa joka perustettiin 1969-71. Marabou muutti sinne Sundbybergistä.

1970-luvulla Maraboun suklaa saapui Suomeen ja Tanskaan 1970-luvun lopulla. Stockmann myi ensimmäisenä Marabou-suklaata jo 1966, mutta vasta 70-luvulla sen myynti levisi myös muihin kauppoihin.

1993 Kraft Jacobs Suchard, nyttemmin Kraft foods osti Freian ja Maraboun.

Vasemalla ylhäällä pakkauspaperi vuodelta 1971, oikealla 1983. Vasemalla alhaalla pakkauspaperi vuodelta 1990, oikealla alhaalla 1995-2004.

Dajm on Marabou-suklaista suosituin

Marabou-suklaaperhe on vuosien saatossa kasvanut. Kaikkien aikojen suosituin Marabou-suklaa on maitosuklaalevy. Toiseksi suosituin on Daim-maitosuklaalevy, joka on ollut valtava menestys Ruotsissa ja Tanskassa, mutta ihan erityisesti Suomessa. Daim-maitosuklaalevy lanseerattiin Suomessa tammikuun ensimmäisenä 2007. Kolmanneksi suosituin Marabou-suklaa on Sveitsinpähkinä. Hedelmä- ja pähkinäsuklaalevy on Ruotsissa suosittu ympäri vuoden, mutta esimerkiksi Suomessa sitä myydään vain joulunaikaan.

Marabou-suklaapatukoista suosituin niin Ruotsissa, Suomessa kuin Taskassakin on Daim. Seuraavina suosikkimakuina ovat tuplanougat sekä Breik-patukka (Suomessa) ja Japp-patukka (Ruotsissa).

Lähde ja kuvat: Marabou

Lue myös:

    Uusimmat