Paleface käänsi 8 Mile -elokuvan yli 20 vuotta sitten suomeksi – yllättyi asiasta, joka suomennoksen myötä jäi elämään

Uuden levyn julkaissut Paleface lisääntyneestä pahoinvoinnista: "Korona-ajan lockdownit olivat raju asia" 7:53
Uuden levyn julkaissut Paleface lisääntyneestä pahoinvoinnista: "Korona-ajan lockdownit oli raju asia"

Paleface on toiminut monivaiheisen uransa aikana myös suomentajana.

Räppäri Paleface eli Karri Miettinen tunnetaan muusikonuransa lisäksi muun muassa kirjailijana sekä aktivistina. Aikoinaan Paleface opiskeli myös englantilaista filologiaa, minkä myötä hän on tehnyt työtä myös suomentajana, ja yksi hänen tunnetuimmista käännöstöistään on yhdysvaltalaisräppäri Eminemin elämästä kertova 8 Mile -elokuva, joka ilmestyi vuonna 2002.

Palefacea on kiittäminen elokuvan suomentamisesta, ja hän muisteli parinkymmenen vuoden takaista työtä Huomenta Suomi -ohjelman haastattelussa lauantaina 25. maaliskuuta.

– Siinä oli hienoa se, että sain ne tekstitykset rimmaamaan, eli ne riimit kääntyivät siellä suomalaiselle yleisölle. Se oli ihan hauskaa sitten seuraavana syksynä, kun menin katsomaan räpin SM-kilpailuja, niin kyllä siellä sitten ne asiat, mitä olin niistä battleista suomentanut tietyllä tavalla, niin heti ne olivat juurtuneet sinne. 

– Nosturissa oli jännä fiilis tosiaan, kun ihmiset huusivat siellä, että "jäädy, jäädy". 

Räpin "battleissa" kaksi osallistujaa räppää toisiaan vastaan, pyrkimyksenään improvisoida tilanteessa toista paremmat riimit. Liveyleisön reaktiot ovat olennainen osa kyseisiä battleja.

Yllä olevalla videolla Palefacen haastattelu kokonaisuudessaan. 

Juttu on julkaisu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat