Tiesitkö nämä lumen hyvät ja huonot puolet?

Vastasatanut lumi tekee maisemasta kuin sokerihuurretun taideteoksen. Kaikki ruma jää valkoisen lumen alle ja muodoista tulee pehmeitä. Lumi on kaunista ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia, mutta lumessa on myös vaaransa.

Hyvät puolet

Hanki, nuoska, kinos ja sohjo. Lunta joko rakastetaan tai vihataan ja siksi lumelle on suomen kielessä niin monta erilaista nimeä.

Valo heijastuu lumesta kauniisti ja lisää valon määrää jopa tuplasti. 

Tiesitkö, että lumi on myös hyvä eriste? Lumi on kuohkeaa, siinä on paljon ilmaa ja ilmahan on tunnetusti hyvä eriste. Siksi eläimetkin hakeutuvat lumen suojaan talvisin. Lumi suojaa myös kasveja pakkasen purevalta vaikutukselta.

Myös ihmiset osaavat käyttää lunta eristeenä. Varsinkin vanhoissa taloissa asuvat käyttävät lunta kivijalan eristeenä. Lumi lapioidaan kivijalan viereen paksuksi eristeeksi. Kivijalan tuuletusventtiilejä ei kuitenkaan saa peittää.

Keväällä, varsinkin jos talossa ei ole toimivia salaojia, lumi kannattaa kuitenkin lapioda sulamaan hiukan kauemmaksi talon seinästä, ettei lumi sula lammikoksi kellariin tai talon rakenteisiin.

Maahan satanut lumi tasoittaa epätasaisuuksisa ja mahdollistaa liukuvan liikkumisen hangen päällä. Hiihtäminen, laskettelu ja pulkkailu ovat talven liikkumismuotoja

Lumen vaarat

Hyvien puolien lisäksi lumi voi olla myös vaarallista. Katolta putoava lumi voi rikkoa omaisuutta ja aiheuttaa vakavia onnettomuuksia.

Sulanut ja jäätynyt lumi altistaa taas liukastumisonnettomuuksille, jotka voivat vuosittain aiheuttaa jopa 400 miljoonan euron kustannukset yhteiskunnalle. 

Vedeksi sulanut lumi ja voi aiheuttaa mittavia ongelmia talojen perustuksille ja rakenteille.



Lue myös:

    Uusimmat