Tiesitkö? Näin viherkasvit voivat vaikuttaa terveyteesi

Tiesitkö, että viherkasvit voivat vaikuttaa ratkaisevasti terveyteesi? Lue listaus luonnon ja kasvien terveysvaikutuksista!

Luonto tunnetusti rauhoittaa ja auttaa elimistön irti stressistä. Aivotkin toimivat luonnossa virkeämmin. Myös huonekasvit tuottavat happea ja luovat melkein mihin tilaan tahansa rauhaa ja tasapainoa – nekin lieventävät stressiä, puolustavat elimistöä, puhdistavat ilmaa ja jopa poistavat päänsärkyä. Lue listaus viherkasvien terveyshyödyistä!

1. Puhdistavat ilmaa

Joskus sisäilma on tunkkaista ja seisovaa ilmaa tulee hengitettyä uudelleen ja uudelleen. Tällöin ihminen altistuu hengittämään mahdollisesti haitallisiakin aineita. Viherkasvit auttavat puhdistamaan sisäilman epäpuhtauksia. Sen lisäksi ne myös tuottavat puhdasta ilmaa ja näin parantavat ilmanlaatua.

2. Poistavat päänsärkyä

Luonnossa liikkuminen vähentää päänsärkyä, joten kodin verhoaminen viherkasveilla voi vähentää tai jopa kokonaan poistaa päänsäryt. Piristävillä kasveilla sisustetussa tilassa hengität todennäköisesti paljon raikkaampaa ilmaa, etkä kärsi pahoinvoinnista.

3. Tekevät onnelliseksi

Kasvit ja kukkaset edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ne saavat ihmiset rauhallisemmiksi ja ja luovat positiivista tunnelmaa. Erään tutkimuksen mukaan sairaaloiden potilaat, joiden huoneen ikkunasta avautui näkymä puutarhaan tai viheralueelle, toipuivat nopeammin kuin ne, jotka tuijottivat ikkunastaan vain toisen rakennuksen seinää. Ihmiset kokevat itsensä terveemmiksi ja hyvinvoiviksi kasvien keskellä.

4. Edistävät henkistä hyvinvointia

Elävästä kasvista huolehtiminen voi auttaa masennuksen ja yksinäisyyden keskellä. Kukan tai kasvin hoito voi piristää epätoivoista ja surullista. Luonnon tai kasvien läheisyys voi auttaa kielteisten tunteiden, kuten vihan, turhautumisen tai ahdistuksen käsittelyssä tai jopa poistamisessa. Luonto ja kasvit kohentavat ongelmanratkaisu- ja keskittymiskykyä sekä itsetuntoa.

5. Torjuvat flunssaa

Joidenkin tutkimusten mukaan huonekasvit voivat vähentää riskiä sairastua flunssaan jopa 30 prosentilla. Tämä johtuu tutkijoiden mukaan niiden ilmaa kosteuttavasta vaikutuksesta. Kasvit vähentävät myös huoneilman pölyä.

6. Poistavat lihasjännitystä

Viherkasvien ja kukkien rentouttava vaikutus vähentää myös lihasjännityksiä. Jännitysten lauettua koko kehon hyvinvointi ja terveys voi kasvaa kohisten.

7. Alentavat verenpainetta

Luonnon ja viherkasvien läheisyys lieventää stressiä ja näin voi auttaa alentamaan verenpainetta. Myös stressihormoni kortisolin pitoisuus ja sydämen syke alenevat.

8. Vähentävät ilman hiilidioksidipitoisuutta

Yhteyttäessään kasvit käyttävät ilman hiilidioksidia. Hiilidioksidin väheneminen hengitysilmasta vähentää myös ihmisen hengittämää hiilidioksidin määrää – näin se ehkäisee tokkuraista tai uneliasta oloa.

9. Hoitavat

Joitakin viherkasveja voi käyttää jopa lääkkeenä. Esimerkiksi aloe vera -kasvin lehtien geelimäistä sisusta voi käyttää ulkoisesti ja sisäisesti moniin vaivoihin, vaikka lievittämään kipua. 

10. Ehkäisevät allergioita

Kasvit voivat ehkäistä allergioita. Lasten altistaminen allergeeneille, kuten kasveille, varhaisessa ikävaiheessa voi rakentaa heille vahvan vastustuskyvun ja immuniteetin allergeeneja vastaan – luonnollisesti.

11. Lisäävät luovuutta

Kasvit voivat lisätä luovuutta ja idearikkautta! Viherkasvit ja luonto voivat myös parantaa mielialaa ja lisätä tuottavuutta.

12. Kosteuttavat ilmaa

Kalliin ilmankosteuttajan sijaan kannattaa kokeilla muutamia viherkasveja – voit saada luonnollista kosteutta ihollesi.

13. Parantavat unenlaatua

Gerberat tuottavat happea öisin. Pistä muutama maljakkoon yöksi makuuhuoneeseen – hengität raikkaampaa ilmaa, ehkä unenlaatusi paranee!

Lähde: mastersinhealthcare.com, brightnest.com, wikipedia.fi, luontoon.fi, healthline.com

Juttu on julkaistu alun perin kesällä 2014.

Lue myös:

    Uusimmat