Tiesitkö? Näin paljon omakotitalon energiatodistus maksaa

Ympäristöministeriön ja Motiva Oy:n mukaan olemassa olevien omakotitalojen energiatodistusten hinnat ovat keskimäärin kohtuullisia.

Olemassa olevien omakotitalojen energiatodistusten hinnat ovat yleisesti ottaen kohtuullisia. Keskimäärin todistusten hinnat ovat noin 520 euroa ja yli 90 prosentissa tapauksista alle 700 euroa. Energiatodistuksen saa myös suhteellisen nopeasti, runsaassa 70 prosentissa tapauksista todistuksen saa alle viikossa.

Tiedot perustuvat 54:lle energiatodistuksen laatijalle lähetettyyn kyselyyn, johon vastasi 43 laatijaa. Vastaajat olivat laatineet yli 600 energiatodistusta olemassa oleville omakotitaloille 1.6. voimaan tulleen rakennusten energiatodistusta koskevan lain mukaan.

– Olemassa olevien omakotitalojen energiatodistusten hinnat ovat asettuneet 500–700 euron välille, kuten lain valmistelun aikana arvioitiin. Todistusten hinnat kuvastavat tehtyä työmäärää. Loppuhintaan vaikuttaa myös se, laskuttaako energiatodistuksen laatija matkakustannukset erikseen vai ei. Energiatodistusta hankkivan onkin hyvä pyytää tarjous useammalta taholta sekä pyytää erittely hinnasta ja laskutusperusteista, toteaa yli-insinööri Maarit Haakana ympäristöministeriöstä.

Energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä

Kesäkuun alusta alkaen energiatodistus on tullut esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloille sekä vuonna 1980 tai sen jälkeen käyttöön otetuille pientaloille. Vanhemmat eli ennen vuotta 1980 käyttöön otetut pientalot tulevat lain piiriin vasta 1.7.2017.

Toimenpide-ehdotuksia rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen

Rakennuksen energiatehokkuusluokka (A–G) perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja rakennuksen käyttö on todistuksen laadinnassa vakioitu. Vertailussa on siten vain itse rakennus eivätkä sen käyttäjät erilaisine käyttötottumuksineen.

Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Olemassa olevan talon energiatodistusta laadittaessa todistuksen laatija tarkistaa paikan päällä rakennuksen rakennusosat ja talotekniset järjestelmät sekä niiden kunnon ja säästömahdollisuudet. Tietojen perusteella laatija laskee todistukseen rakennuksen energialuokan.

Nykyisen käyttäjän toteutunut ostoenergian, kuten sähkön, öljyn, kaukolämmön, puun ja pelletin, kulutus ilmoitetaan energiatodistuksessa, mikäli se on tiedossa. Laatija kirjaa energiatodistukseen myös toimenpide-ehdotuksensa rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi. Rakennuksen ostajan tai vuokraajan kannattaa vaatia energiatodistus nähtäväksi, jotta hän saa kattavaa tietoa rakennuksesta ja sen säästömahdollisuuksista.

LUE MYÖS:

(MTV LIFESTYLE - STT)

Lue myös:

    Uusimmat