Toivotko, että kädet eivät paljastaisi todellista ikääsi? Plastiikkakirurgi kertoo, miten käsien ihoa voi korjailla, jos perinteiset käsienhoitomenetelmät eivät auta.
Parasta käsien iholle on säännöllinen, vanhenemista ehkäisevä hoito, kuten ahkera rasvaaminen. Toivoaan ei tarvitse menettää, vaikka kädet eivät olisi enää entisellään. LKT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi kertoo, millaisia vaihtoehtoja käsien korjailuun on.
Rasvansiirto
Yleisin käsien vanhenemista korjaileva operaatio on rasvansiirto, joka tehdään usein muun rasvansiirron yhteydessä. Rasva otetaan alueilta, joihin painonvaihtelut vaikuttavat mahdollisimman vähän. Tällaisia ovat esimerkiksi polvien sisäsyrjät ja ulkoreisissä olevat niin sanotut ratsupaikat.
Rasva vähentää verisuonten ja jänteiden erottuvuutta, paksuntaa ihoa, lisää ihon verenkiertoa ja tasoittaa ihon väriä ja pintaa. Menetelmän etuja ovat tuloksen pysyvyys ja luonnollisuus.
Suomi on yleisesti rasvansiirroissa muita pohjoismaita edellä, mutta kämmenselkien rasvansiirrot eivät ole Suomessa asiakkaiden keskuudessa vielä kovin tunnettuja. Vuodessa niitä tehdään vain joitain kymmeniä.
Hyaluronihappohoito
Hyaluronihappohoidossa täyteainetta ruiskutetaan ihon alle. Tulokset ovat väliaikaisia, joten hoidon joutuu uusimaan noin kerran vuodessa. Menetelmä tuleekin pitkällä aikavälillä kalliiksi.
Hyaluronihappohoitoja tehdään Suomessa vuodessa satoja tai korkeintaan tuhansia. Se ei ole leikkaustoimenpide, joten tarkkaa tilastoa tehdyistä hoidoista ei ole.
Laserointi
Eri lasereilla voidaan vaalentaa maksa- ja pigmenttiläiskiä ja pienissä määrin tasoittaa ryppyjä. Siirron jälkeen laserilla voidaan siistiä läiskäisyyttä. Laseroinnilla arpeutetaan ihon syviä kerroksia. Kollageenikerros lisääntyy, mikä vetää ihoa kasaan.
Laserointi ei ole Suomessa käsien korjailussa kovin yleistä. Jos iho on hyvin ohut, rasvansiirto on turvallisempi menetelmä.
Mikroneulaus
Mikroneulauksia tehdään kosmetologin vastaanotolla. Laserhoidon tapaan siinä ärsytetään ihonalaista kudosta, dermistä verinahkaa. Tuloksena on arpeutumista ja siten kiinteytymistä. Menetelmä ei ole kovin tehokas varsinkaan, jos on isoja kosmeettisia ongelmia.
Lue myös:
Ikääntymisen ensimmäiset merkit: Oletko huomannut näitä?
Älä vanhenna ihoasi turhaan – näin hoidat käsiäsi oikein
Pelottaako ikääntyminen suomalaisia?
AVA / Leenastiina Simola
Kuvat: Colourbox