Mainos

Ikääntymisen merkkejä korjataan yhä nuorempina: Tällaisia toimenpiteitä kasvoille tehdään

Ikääntymisen merkkejä korjataan yhä useammin ilman veistä. Samaan aikaan plastiikkakirurgin puoleen käännytään ensimmäisine ilmeryppyineen aikaisemmin kuin ennen. Ennaltaehkäisevillä hoidoilla voidaan parhaimmillaan hidastaa kasvojen ikääntymistä ja jopa estää syvien ryppyjen muodostuminen.

Roikkuvat luomet, väsähtänyt ilme ja kasvoilta kadonnut poskien pyöreys ovat muiden muassa ikääntymisen mukanaan tuomia muutoksia kasvoihin. Nykyään ikäryppyjä korjataan usein ilman leikkausta, mikä tuo plastiikkakirurgin vastaanotolle yhä nuorempia potilaita.

Kynnys plastiikkakirurgin puoleen kääntymiseen on selvästi madaltunut, toteaa Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Katja Puumanen. Nopeilla, sairauslomattomilla toimenpiteillä, joita kutsutaan myös kevythoidoiksi, voidaan piristää ilmettä hetkessä. Kevythoitoihin lukeutuvilla pistoshoidoilla voidaan esimerkiksi parhaassa tapauksessa ehkäistä syvien ryppyjen muodostuminen.

Täysin rypyttömiä kasvoja ei kuitenkaan edes plastiikkakirurgialla voida saada aikaan.

Suomalaisille se kuitenkin sopii, sillä me olemme varsin maltillisia plastiikkakirurgisten toimenpiteiden suhteen: luonnollisuus on edelleen trendikästä.

– Suomalaiset ovat erittäin fiksuja potilaita. Suurimmalla osalla potilaista toiveena on, että muutos on hienovarainen, eikä siitä heti näe, että jotain on tehty. Kirurgin tehtävänä on arvioida, ovatko potilaan toiveet ja tavoitteet realistiset. Jos ne eivät ole, niin se on sanottava myös potilaalle, Puumanen sanoo.

Yksi esimerkki epärealistisia toiveita esittävien ryhmästä on Puumasen mukaan nuoret, parikymppiset naiset. Erityisesti botuliinitoksiinihoitoja tullaan kysymään yhä nuorempina.

– Jos heidän kasvoiltaan joutuu suurennuslasilla etsimään ryppyjä, niin en silloin tee pistoshoitoa. Oli toimenpide mikä tahansa, niin se on tehtävä eettisesti, Puumanen korostaa.

Suosituimmat toimenpiteet eri ikäluokissa:

  • Yli 35-vuotiaat: injektio- eli pistoshoidot, ihonlaatua parantavat laser- ja laitehoidot
  • Yli 45-vuotiaat: edellisten lisäksi silmäluomileikkaukset, erityisesti yläluomileikkaukset, sekä kasvojen rasvansiirto
  • Yli 55-vuotiaat: edellisten lisäksi korostuvat laserhoidot, ylä- ja alaluomileikkaukset, rasvansiirto, myös kasvojenkohotusleikkaukset
  • Yli 65-vuotiaat: toimenpiteet painottuvat kirurgiaan; silmäluomileikkaukset ja kasvojenkohotusleikkaukset ovat yleisiä

Ensimmäisiä ikämerkkejä korjataan kolmekymppisinä

Tarvetta nuorten aikuisten ikämuutosten korjaamiseen voi kuitenkin olla silloin, kun ikämerkit ilmestyvät kasvoille ennen aikojaan ja selvästi häiritsevät omaa silmää.

– Joskus jo nuorella ihmisellä kulmien väliin ilmaantuu pystyuurre, joka tekee ilmeen väsyneeksi ja vihaiseksi. Silloin voi olla aiheellista jo ennen kolmeakymmentä ikävuotta aloittaa botuliinihoito. Kun alkavan rypyn alue rentoutetaan jo tässä vaiheessa, ei syvää ryppyä pääse syntymään, Puumanen sanoo.

Tavallisimmin ensimmäisiä havaittavia ilmeryppyjä aletaan korjata pistoshoidoilla 30–35 ikävuoden tienoilla.

– Sanoisin, että 30-vuotiaasta eteenpäin kannattaisi alkaa tutkiskella kasvojaan: onko isoisän pystyuurre tulossa omiin kasvoihin tai äidiltä perityt yläluomet alkamassa roikkua? Usein 35 ikävuoden jälkeen kasvojen rasvakudos alkaa vähetä ja silmäkuoppien luiset reunat tulla näkyviin. Mielestäni tämä on hyvä ikä alkaa katsoa, tuleeko näitä muutoksia omiin kasvoihin, Puumanen neuvoo.

Kun hoidot aloitetaan ajoissa, eivät rypytkään pääse syventymään ja ihon ikääntyminen ikään kuin hidastuu.

Rasvansiirrolla pistoksia pidempiaikaisempi tulos

Ikäryhmässä reiluista kolmekymppisistä yli nelikymppisiin yleistyy myös kasvojen rasvansiirto, jolla saadaan pistoshoitoja pidempiaikaisempi tulos. Käytännössä rasvansiirrossa kasvoille siirretään potilaan omia rasvasoluja esimerkiksi vatsasta tai reisistä. Rasvasoluja voidaan siirtää muun muassa silmien ympärille, huuliin ja poskipäihin, joista rasvasolujen katoaminen yleensä ensimmäisenä havaitaan.

– Koska toimenpiteessä siirretään potilaan omia eläviä rasvasoluja paikasta toiseen, lopullinen tulos vaihtelee jonkin verran muun muassa kohdekudoksen verenkierron mukaan. Yleensä kasvoihin jää pysyvästi noin 30 prosenttia rasvasta, jota sinne siirretään. Lopputulos kestää tosin vuosia, jos potilaan paino ei juurikaan vaihtele. Esimerkiksi kasvojenkohotusleikkauksen lopputulosta voidaan pitkään ylläpitää uusimalla rasvansiirto vaikkapa viiden vuoden välein, kertoo Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen.

Rasvansiirron jälkeen tarvitaan vain harvoin sairauslomaa, eikä toimenpiteestä jää näkyviä arpia. Rasvansiirron etu on myös se, että se sopii lähes kenelle tahansa.

Tilavuuden palauttaminen kasvoihin rasvansiirron avulla onkin vakiintunut olennaiseksi osaksi kasvojen ikääntymismuutosten korjausta.

Yläluomileikkaus voi parantaa elämänlaatua merkittävästi

Yläluomivaivaa voidaan osin korjata botuliinitoksiinipistoksin. Botuliinihoito perustuu aineen vaikutukseen hermo-lihasliitoksessa, jolloin yliaktiivisen lihaksen toimintaa lamaamalla korjataan ilmelihasten epätasapainoa. Siten esimerkiksi kulmakarvan asemaa voidaan nostaa lamaamalla alas vetävää voimaa eli silmänympäryslihasta.

Kun yläluomien ylimääräinen iho ikääntyessä painuu näkökenttään, voi kyseeseen tulla yläluomileikkaus. Kun kevyemmillä hoitomuodoilla tai rasvansiirrolla ei enää saataisi järkevää tulosta, voi kyseeseen tulla silmäluomileikkaus. Toimenpiteellä korjataan yläluomien muotoa poistamalla ylimääräistä iho-, lihas- tai rasvakudosta.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkasen mukaan yläluomileikkaus on usein ensimmäinen kirurginen toimenpide, joka kasvoille tehdään ikääntymisen myötä.

– Usein haitta liittyy esimerkiksi siihen, että iltaa kohden ilmenee päänsärkyä, kun otsan lihaksia on joutunut koko päivän jännittämään, Pakkanen kuvailee.

Yläluomileikkaus on paikallispuudutuksessa tehtävä, noin tunnin kestävä toimenpide, jonka jälkeen sairauslomaa tarvitaan yleensä korkeintaan kymmenisen päivää. Toimenpide voidaan tarvittaessa uusia.

– Yläluomileikkaus tehdään periaatteessa vain kerran, mutta on tietysti mahdollista, että edelleen ikääntymisen myötä iho löystyy lisää. Vanhan arven ympäriltä voidaan tällöin toki poistaa lisää ihoa, Pakkanen sanoo.

”Painopiste koko ajan kevyemmissä hoidoissa”

Jos kasvojen ikääntyminen on jo pitkällä, saattaa järkevin vaihtoehto olla kasvojenkohotusleikkaus. Kohotusleikkauksella voidaan palauttaa nuorekas ilme erityisesti silloin, kun leukakulma-alueen tai leuanalusen iho on päässyt veltostumaan ikääntymisen myötä.

Yleensä termillä kasvojenkohotusleikkaus tarkoitetaan alakasvojen ja kaulan korjausta. Koko kasvojen kohotusleikkauskin on mahdollinen – tällöin leikkaus voi sisältää myös otsankohotuksen, keskikasvojen kohotuksen, rasvansiirron sekä ylä-ja aluomien leikkauksen ja joskus myös kasvojen laserkuorinnan. Toimenpiteen laajuus määritellään aina potilaan ja kirurgin kanssa yksilöllisesti.

– Kasvojenkohotusleikkaus on keskimääräisesti vähän iäkkäämpien potilaiden leikkaus, koska nykyisin kevythoidoilla, rasvansiirrolla ja laitehoidoilla voidaan viivästyttää tarvetta, Pakkanen sanoo.

Kasvojen kudosten löystyminen johtuu pääosin ihonalaisen kudoksen tilavuuden pienenemisestä. Kiinteyttävillä laitehoidoilla, täyteaineilla ja omien rasvasolujen siirrolla voidaan korjata lieviä muutoksia kasvoilla. Ikääntymisen edetessä kevyet hoidot eivät kuitenkaan enää välttämättä riitä, jolloin on tarpeen tukea kudoksia takaisin alustaansa kasvojenkohotusleikkauksen avulla.

Ikääntymisen myötä kasvojenkohotusleikkaus voidaan tarvittaessa uusia vanhoja arpia pitkin. Lopputulos kuitenkin säilyy kasvojenkohotusleikkauksen jälkeen hyvänä jopa kymmenen vuotta. Ikääntymisen vauhdista riippuen nuorekasta ilmettä voidaan ylläpitää kasvojenkohotuksen jälkeen esimerkiksi rasvansiirrolla tai muilla kevyemmillä hoitomuodoilla.

– Tavallisia faceliftejä tehdään määrällisesti saman verran kuin aiemmin, mutta sen sijaan pistoshoitojen määrä on noussut eksponentiaalisesti. Painopiste on koko ajan kevyemmissä hoidoissa, Pakkanen sanoo.

Kohotusleikkaus on toimenpiteen laajuudesta riippuen kohtuullisen suuri leikkaus, jonka jälkeen esimerkiksi töihin voi palata noin 3–4 viikon jälkeen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kasvojenkohotusleikkaus kannattaa ajoittaa vuosiloman alkuun, jotta töistä ei tarvitse olla poissa, Pakkanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat