Mainos

Tiesitkö? Hollywoodissa on kohdeltu eläimiä kaltoin – Disney-dokumenttiin lavastettiin sopulien joukkokuolema

Elokuvien lopputeksteissä näkee usein tekstin "Eläimiä ei ole vahingoitettu kuvauksissa". Aina ei ole ollut niin. Yksi tunnetuimmista tapauksista on Disneyn sopulidokumentti, jossa sopuleita tyrkittiin alas kalliolta.

Disneyn vuonna 1958 ilmestynyt Valkoinen pohjola -dokumenttielokuva kertoi sopulien joukkomurhista, jotka paljastuivat myöhemmin lavastetuiksi. Oscarin voittaneessa elokuvassa näytettiin kuinka sopulit vaelsivat suurissa ryhmissä ja hyppäsivät kalliolta varmaan kuolemaan. Dokumentissa sanottiin sopulien tekevän joukkoitsemurhia.

Totuus paljastui 25 vuotta myöhemmin, kun kanadalainen tv-yhtiö CBC paljasti Cruel Camera -ohjelmassaan vuonna 1982 kuinka Hollywood-elokuvissa oli rääkätty eläimiä. Yhtenä esimerkkinä mainittiin Disneyn Valkoinen pohjola, jonka sopulit oli itse asiassa ostettu eskimoilta ja kuljetettu pitkiä matkoja pohjoiselta napapiiriltä kuvauspaikalle. Kuvausryhmä oli pakottanut sopulit hyppäämään kalliolta saadakseen tapahtuman kuvanauhalle. Kanadalaisyhtiön dokumentissa biologi sanoi, etteivät sopulit todellisuudessa tee joukkoitsemurhia.

New York Timesin mukaan elokuvantekijät kommentoivat silloin, että tapahtumien lavastaminen on olennainen osa luontodokumentteja. CBC mainitsi dokumentissaan myös muita esimerkkejä elokuvista, joissa eläimiä oli rääkätty tai tapettu. Esimerkiksi Michael Ciminon Portti ikuisuuteen -elokuvassa (1980) hevosia oli kuollut kohtauksien kuvauksissa. Dokumentin mukaan elokuvassa oli rääkätty eläimiä enemmän kuin missään muussa elokuvassa vuosikymmeniin. Elokuvan tuotannon mukaan eläimiä ei oltu tarkoituksella vahingoitettu.

Dokumentissa mainittiin myös Warren Beattyn Punaiset-elokuva (1981), jossa oli käytetty ansalankoja, jotta hevoset saatiin kaatumaan.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.