Tiesithän? Nämä ruoat eivät sovi lemmikillesi

Avokado ja viinirypäleet – tiesitkö, että tavallisetkin ruoka-aineet voivat olla lemmikillesi vaarallisia?

Ihmiselle normaali ruoka voi olla lemmikille vaarallinen – ja jopa kuolettava – ateria.

Lue, mitkä ruoat voivat olla haitallisia lemmikkisi terveydelle!

1. Leipä- tai pullataikina

Raaka hiivaleipätaikina voi olla vaarallista kaikille lemmikeille. Taikina voi kohota ja vapauttaa kaasuja vatsassa. Tämä voi vahingoittaa sisäelimiä ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Aktiivinen hiiva tuottaa myös alkoholia, joka voi johtaa lemmikillä koomaan, kohtauksiin tai jopa kuolemaan.

2. Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja rusinat voivat olla erittäin myrkyllisiä koirille, mutta eivät aina. Toinen koira voi sairastua pahastikin ja tämän munuaiset voivat pettää jo muutaman viinirypäleen tai rusinan jälkeen, mutta toiselle koiralle ei välttämättä tule mitään ongelmia. Koska et voi tietää, kuinka koirasi reagoi, on parasta olla antamatta näitä lainkaan. 

3. Purukumi

Ksylitoli ei sovi koirille. Koiran elimistö luulee tämän makeutusaineen vuoksi sokeritasojen olevan ylhäällä, joten insuliinia vapautuu ja verensokeri laskee vaarallisen matalalle. Tämä voi johtaa kuolemaan.

4. Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini on myrkyllistä niin kissoille kuin koirillekin. Mitä tummempaa suklaata, sitä enemmän siinä on teobromiinia. Riippuen siitä, paljonko ja millaista suklaata lemmikki syö, myrkytys voi aiheuttaa esimerkiksi oksentelua, kuumetta, kohtauksia tai pahimmillaan kuoleman.

5. Raaka kananmuna

Raakojen kananmunien syönti on kiistanalainen aihe. Toisten mielestä se voi aiheuttaa esimerkiksi kissalle iho- ja turkkiongelmia, sillä valkuaisen sisältämä avidiini tuhoaa biotiinia, jonka puutos voi johtaa karheaan ihoon ja karvanlähtöön. Toisaalta kananmunan keltuaisessa on biotiinia, joten joidenkin näkemysten mukaan ongelmaa raa'an kananmunan syöttämisestä ei tule, kunhan sitä ei tee liikaa.

6. Valkosipuli ja sipuli

Valkosipulista ja sipulista löytyvät myrkyt voivat vahingoittaa kissojen ja koirien verisoluja. Lemmikkisi tuskin syö niitä niin paljoa, että vahinkoa pääsisi syntymään, mutta valkosipuli- ja sipulijauheissa näitä myrkkyjä on enemmän. Oireita voi kehittyä muutama päivä nauttimisen jälkeen. Vakavammat tapaukset voivat tarkoittaa reissua eläinlääkärille.

7. Maissintähkä

Koirat tuppaavat pitämään maissintähkistä, mutta sellaista pureskellessaan osia tähkästä voi kulkeutua ruoansulatuselimistöön ja aiheuttaa erittäin kivuliaan ja vaarallisen tukoksen. Tämä voi johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan. Jos haluat antaa maissia koirallesi, leikkaa jyvät irti tähkästä ja piilota tähkät roskiin. Varmista, ettei lemmikkisi pääse tonkimaan tähteitä.

8. Sienet

Uteliaat lemmikit on parasta pitää erossa sienistä metsässä kävellessänne. Useimmat sienistä ovat toki täysin turvallisia syödä, mutta toiset ovat myrkyllisiä niin ihmisille kuin lemmikeillekin. 

9. Alkoholi

Mieti, kuinka alkoholi vaikuttaa ihmiskehoon. Samat vaikutukset näkyvät lemmikeillä, mutta niiden pienemmän koon ja aineenvaihdunnallisten erojen vuoksi, vaikutukset näkyvät nopeammin ja ne ovat vakavampia. Toisin sanoen alkoholimyrkytys voi tapahtua jo pienestäkin määrästä alkoholia ja seurauksena voi olla kooma, kohtauksia tai pahimmillaan kuolema.

10. Avokado

Avokadot eivät ole vakava uhka koirille ja kissoille, mutta sitäkin kuolettavampia muille eläimille, kuten linnuille, pupuille ja hevosille. Näihin eläimiin avokadon sisältämä persiini vaikuttaa niin, että tuloksena voi olla hengitysvaikeuksia ja sydänvaurioita. Kissoilla ja koirillakin avokadon syöminen voi näkyä oksenteluna ja ripulina, joten on parasta pitää avokado pois lemmikkisi ruokakiposta.

11. Kofeiini

Alkoholin tavoin kofeiinikin vaikuttaa lemmikkeihin kuten ihmisiin. Mutta edelleen eläinten pienemmän koon vuoksi kofeiinin yliannostus on todennäköisempi. Niiden lemmikkien, jotka ovat syöneet tai juoneet mitään kofeiinipitoista, vointia tulisi tarkkailla. Oireita voivat olla esimerkiksi oksentelu ja hyperaktiivisuus.

12. Macadamianpähkinä

Monet pähkinät voivat aiheuttaa pahoinvointia kissoilla ja koirilla, mutta macadamianpähkinöistä aiheutuvat yleensä pahimmat vaikutukset. Näiden pähkinöiden syömisen jälkeen lemmikit kärsivät usein kivusta ja kuumeesta muutaman päivän.

13. Homeiset ruoat

Lemmikkisi ei ole roskakori. Pilaantuneet ruoat voivat olla yhtä vaarallisia lemmikillesi kuin sinullekin. Jotkin ruoissa kasvavista homeista voivat olla erittäin myrkyllisiä lemmikille ja aiheuttaa äärimmäisiä tärinäkohtauksia, jotka voivat johtaa jopa kuolemaan.

14. Maito

Tämä voi tulla yllätyksenä, sillä useimmat ihmiset ajattelevat kissojen rakastavan maitoa. Ne voivatkin pitää sen mausta, mutta useimmat kissoista ovat kuitenkin laktoosi-intolerantteja. Maidon antaminen kissalle ei luultavasti aiheuta vakavia ongelmia, mutta siitä voi seurata pahoinvointia ja ripulia.

15. Kivelliset hedelmät

Hedelmät, joiden sisältä löytyy kivi, kuten aprikoosit, luumut, persikat, kirsikat ja nektariinit, voivat olla herkkua lemmikillesi, mutta varmista, etteivät ne nielaise kiviä. Kivet voivat nimittäin pahimmillaan johtaa lemmikin tukehtumiseen tai niistä voi muodostua tukos ruoansulatuselimistöön.

16. Luut

Voisi luulla, ettei koiralle ole parempaa herkkua kuin järsittävä luu. Se voi kuitenkin olla hyvinkin vaarallinen tai jopa kuolettava. Luusta irtoavat palaset voivat juuttua lemmikin ruoansulatuselimistöön ja puhkaista tai repiä limakalvoja.

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

    Uusimmat