Mainos

Tiedustelukoneen törmäys hiertää USA:ta ja Kiinaa

Kiinan ulkoministeri toivoo kiistan yhdysvaltalaisesta tiedustelukoneesta ratkeavan pikaisesti ja sopivalla tavalla.

Törmäys hiertää USA:n ja Kiinan välejä

Yhdysvallat vaatii Kiinaa luovuttamaan sinne pudonneen yhdysvaltalaisen tiedustelukoneen ja sen miehistön. Yhdysvaltain mukaan koneet törmäsivät kansainvälisessä ilmatilassa. Yhdysvallat on ilmoittanut, että sen edustajat pääsevät tapaamaan miehistön huomenna

Yhdysvaltalainen tiedustelukone teki hätälaskun Kiinaan sen jälkeen kun se oli törmännyt ilmassa kiinalaiseen hävittäjään. Yhdysvaltain mukaan sen tiedustelukone oli kansainvälisessä ilmatilassa. Yhdysvallat sanoo saaneensa viimeisenä viestinä tiedustelukoneesta sen, että kiinalaissotilaat olivat valtaamassa sen.

Kiina ja USA ovat antaneet tiedustelukoneonnettomuudesta täysin toisistaan poikkeavat kuvaukset.
USA sanoo vakoilukoneensa olleen rutiinilennolla kansainvälisessä ilmatilassa, kun kiinalaiskone törmäsi siihen ilmeisesti vahingossa. Kiinalaisten mukaan yhdysvaltalaiset eivät suinkaan pysyneet kansainvälisellä alueella, vaan loukkasivat tahallaan Kiinan ilmatilaa.

Välikohtaus sattui juuri, kun Yhdysvallat suunnittelee vanhojen hävittäjiensä myymistä Taiwaniin. Ilmailuvälikohtauksen lopullisten vaikutusten arvellaan riippuvan siitä, kuinka nopeasti Kiina päästää Hainanin saarelle pakkolaskun tehneen amerikkalaiskoneen miehistöineen palaamaan kotitukikohtaansa.

TarkkailulennollaYhdysvaltain laivaston tarkkailulennolla ollut lentokone törmäsi eilen kiinalaishävittäjään Etelä-Kiinan merellä ja joutui tekemään pakkolaskun. Vaurioitunut kone laskeutui Kiinan Hainanin saarelle lähellä Vietnamin rajaa. Kiinalaislähteiden mukaan heidän koneensa putosi.

Kiinan ulkoministeriön lausunnossa syytettiin onnettomuudesta yhdysvaltalaisia.
-Yhdysvaltalaiskoneen nokka ja vasen siipi osuivat kiinalaiskoneeseen aiheuttaen tämän maahansyöksyn, lausunnossa sanottiin. Ulkoministeriön edustajan mukaan kiinalaiskoneet varjostivat yhdysvaltalaiskonetta, joka yllättäen kääntyi.

Pudonneen kiinalaiskoneen lentäjää ei Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan ole löydetty. Yhdysvaltalaiskoneessa oli 24 miehistön jäsentä. Heistä kukaan ei loukkaantunut. Kiinan odotetaan luovuttavan koneen ja miehistön takaisin Yhdysvalloille.

Yhdysvallat on jo lähettänyt diplomaattiset edustajansa hakemaan pakkolaskun tehneen amerikkalaiskoneen miehistöä Kiinan rannikolla sijaitsevalta Hainanin saarelta.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.