Tiedätkö, pitääkö sinun ottaa koronarokote ja vieläkö ehtii ennen joulua? – THL: Tehoste ottamatta 1,4 miljoonalta suomalaiselta

THL patistaa suomalaisia koronarokotuksiin – ylilääkäri kertoo, kenelle rokotuksia tarkalleen suositellaan 4:01
Katso video: THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, kenelle rokotuksia tarkalleen suositellaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos  (THL) on suositellut koronarokotuksen talven tehosteannosta noin kahdelle miljoonalle suomalaiselle. Kuitenkin vain noin 600 000 on ottanut tuon tehosteen.

Tämä tarkoittaa sitä, että noin 1,4 miljoona suomalaista ei ole vielä ottanut tehosteannosta. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek uskoo, että syynä on joko vasta sairastettu sairaus tai väärinymmärrys.

– Ehkä taustalla on väärinymmärrystä. Pohditaan, kuuluuko itse tähän syystalven tehosteryhmään vai ei.

– Tai sitten, jos on vastikään sairastanut taudin, vielä ei ole se aika tullut, jolloin tehosterokotetta suositellaan.

THL suosittelee pitämään kolmen kuukauden varoajan koronaviruksen sairastamisen jälkee ennen kuin rokotteen ottaa, jotta rokotteesta olisi riittävä hyöty. 

"Mitä vanhempi, sitä todennäköisemmin ottanut rokotteen"

Koronan tehosterokotusta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille. Lisäksi sitä suositellaan 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Nohynek kertoo, että 75–80-vuotiaista syystalven tehosterokotteita ottanut 48 prosenttia, kun taas 65–69-vuotiaista vain kolmannes.

– Siinä näkyy, että mitä vanhempi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän on rokotteen ottanut, ja mitä nuorempi, sitä harvempi. 

Rokotus vielä ennen joulua

Nohynek suosittelee hakemaan tehosterokotteen ennen joulunpyhiä, jolloin moni rokotuspiste on kiinni. On myös toinen syy, miksi rokotus kannattaa hoitaa ennen joulua.

– Ihmiset matkustavat pyhinä tapaamaan sukulaisiaan ja ystäviään. Rokottautumassa kannattaa käydä tätä ennen, jotta suoja olisi mahdollisimman hyvä.

Influenssarokotteen ja koronarokotteen voi Nohynekin mukaan ottaa samalla käyntikerralla. 

THL:n mukaan koronatilanne on pysynyt Suomessa vakaana useiden kuukausien ajan. Erikoissairaanhoidon kuormitus on säilynyt samana, mutta perusterveydenhuollossa potilaiden määrä on hieman noussut.  

Katso jutun päävideolta, kuinka monta rokotetta kuuluisi olla eri ikä- ja riskiryhmiin kuuluvilla.

Lue myös:

    Uusimmat