Tiedätkö 5:1-säännön? Maaret Kallion vinkeillä yhteenmuutto sujuu

Maaret Kallio vinkkaa, kuinka yhteenmuuton saa onnistumaan mahdollisimman vähällä kitkalla.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa seurataan vastanaineiden parien yhteenmuuttoa. Ohjelman asiantuntija psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio muistuttaa, että saman katon alle muuttaminen vaatii aina joustoa puolin ja toisin.

– Parin on pystyttävä sopimaan kodin säännöt ja systeemit niin, että ne ovat kompromisseja. Ei niin, että toinen määrää ja toinen kokee olonsa vieraaksi toisen kodissa, Kallio toteaa.

Haastavinta onkin se, kuinka pari onnistuu rakentamaan kotiin yhteisen kulttuurin.

– Siihen ei ole oikeaa tapaa, vaan täytyy miettiä, mikä on meidän tapamme, asiantuntija tietää.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa parit muuttavat yhdessä asumaan toisen osapuolen kotiin. Tilanne tuo mukanaan haasteita niin muuttajalle kuin kodissa jo asuvalle.

– Hirveän iso merkitys on sillä, kenen kotiin muutetaan, Kallio toteaa.

Muuttajaa voi Kallion mukaan ottaa huomioon yksinkertaisilla käytännön asioilla, esimerkiksi tyhjentämällä kaappitilaa ja raivaamalla toiselle tilaa kylpyhuoneeseen.

– Lopultahan kyse ei ole siitä, onko siivonnut kaapin, vaan siitä, että antaa toiselle merkkejä siitä, että toinen on tervetullut. Että laittaa toiselle oman paikan, merkitys on tärkein.

"Missä asioissa voi itse sulkea suun?"

Ratkaisevaa yhteiselon kannalta on myös se, kuinka toiselle puhuu, tai kuinka herkästi puuttuu toisen toimintatapoihin.

– Parisuhteessa kannattaisi muistaa 5:1-sääntö, eli myönteistä palautetta pitäisi tulla viisi kertaa suhteessa yhteen kielteiseen, Kallio huomauttaa.

– Missä asioissa voi itse sulkea suun? Tai kuinka sanoa toiselle nätisti, että tämä on nyt minulle tosi tärkeä juttu, voisitko ottaa tämän huomioon? Se on ihan erilainen lähtökohta kuin se, että moittii toista ja huomauttelee, mitä kaikkea toinen tekee väärin, hän jatkaa.

Muuttajaa Kallio kehottaa yksinkertaisesti avaamaan suunsa.

– Asiat kannattaa ennen kaikkea sanoa ääneen. Voi sanoa toiselle, ettei tiedä, kuinka olisi, tai että haluaisi tehdä asiat hyvin. Voi kysyä onko ok, jos laitan nämä tavarat nyt näin tai noin. Tärkeintä on sanoittaa omat tarpeensa ja kertoa, jos itselle on esimerkiksi tärkeää, että kodissa on jokin paikka hedelmille, tai mitä ikinä se onkaan.

Se, kuinka pari pystyy ratkaisemaan käytännönasioita liittyy Kallion mukaan siihen, kuinka turvallinen ja hyvä suhde heillä muuten on.

– Meidän parit ovat hieman erilaisia tässä suhteessa, sillä he eivät vielä tunne toisiaan, eikä suhteessa silloin voikaan olla turvallisuutta. Sen sijaan he ovat kovan stressin alla näin alkuvaiheessa.

– Toisissa stressi purkautuu vaatimisena, kritisoimisena tai etäytymisenä, kuten ohjelmassa on nähtykin.  

Katso videolta Sarin ja Antin muuttotunnelmia! 

Ensitreffit alttarilla AVAlla tiistaisin klo 21!

Lue myös:

    Uusimmat