"Tiedän, että asia on herkkä, mutta tällaisista asioista on uskallettava puhua" – Sampo Terho kertoo, miksi haluaa rajoittaa vieraskielisten oppilaiden määrää kouluissa

Sampo Terho kommentoi ehdotustaan vieraskielisten oppilaiden määrän rajaamisesta 3:09

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho perustelee MTV:lle, miksi vieraskielisten oppilaiden lukumäärää tulisi rajoittaa kouluissa. Hallittu lukumäärä helpottaisi oppilaiden omaa kotoutumista ja edistäisi koulurauhaa, sanoo Terho.

Aiemmin Terho kirjoitti aiheesta blogissaan

– Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että maahanmuutto ei saa pakkautua tietyille alueille ja maahanmuutto ei saa ghettoutua. Usein se ilmiö lähtee siitä, että maahanmuuttajat alkavat tulla hyvinkin paljon yliedustetuiksi kouluissa, Terho sanoo MTV Uutisille. 

Terhon mukaaan maahanmuuttajataustaiset lapset voisivat kotoutua paremmin kantaväestöön, jos vieraskielisten lasten määrä pysyy maltillisena.

"Perustuslain vastainen"

Helsingin Sanomien mukaan Opetusalan ammattijärjestö OAJ pitää ajatusta perustuslain vastaisena, koska perustuslaki takaa jokaiselle lapselle oikeuden opetukseen lähikoulussaan. MTV Uutisille Terho tyytyy kommentoimaan, että uskoo tavan toteutukseen "olevan olemassa."

Selkeää luokkakohtaista vieraskielisten oppilaiden lukumäärää Terho ei suostu asettamaan. Sen sijaan hän uskoo, että suuri vieraskielisten lasten määrä voi johtaa koulujen eriytymiseen.

– Ilmiö kertautuu siten, että kantaväestöön kuuluvat saattavat tietoisesti lähettää omia lapsiaan jonnekin muualle, ja siitä lähtee liikkeelle tällainen ghettoutumisen kierre.

– Tiedän, että asia on herkkä, mutta tällaisista asioista on uskallettava puhua, jos aiotaan välttää niitä ongelmia, joita ympäri Länsi-Eurooppaa on maahanmuuton ympärillä nähty, ja nähdään jo Suomessakin osittain, Terho sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat