Mainos

THL: Narkolepsiaepäilyistä ilmoituksia vasta viime viikolla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kiistetään, että se olisi ollut tietoinen useista narkolepsiaepäilyistä. THL:n ylijohtaja Juhani Eskolan mukaan ensimmäinen ja yksittäiseksi jäänyt ilmoitus tehtiin toukokuussa. Useampia ilmoituksia THL sai Eskolan mukaan vasta viime viikolla.

Neurologit eri puolilla maata ovat kertoneet olleensa tietoisia lapsille ilmaantuneista narkoleptisistä oireista jo viime keväänä. Eskola pitää omituisena, etteivät lääkärit ole tehneet epäilyistään lain edellyttämiä, kirjallisia ilmoituksia.

- On olemassa lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa haittavaikutuksista, jos sellaisia epäillään. Tässä tapauksessa ilmoitukset ovat tulleet nyt ihan viime päivinä, Eskola sanoo.

Neurologit tiedottivat kuitenkin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosta puhelimitse havainnoistaan.

- En tiedä, miten näitä lievempiä epäilyjä on yritetty saattaa meillä tietoon. Ilmeisesti epäily on silloin ollut hyvin hento, ja se ei ole sitten johtanut selvitystyöhön.

Lääkärikunnassa tiedettiin, että pandemiarokotteen valmistaja GlaxoSmithKline oli ennättänyt tutkia hyvin vähän rokotteen riskejä nimenomaan lapsilla ja raskaana olevilla naisilla.

- Se oli yleisessä tiedossa, että siinä aikataulussa, jolla pandemiarokotteet jouduttiin tekemään ja niiden käytöstä jouduttiin päättämään, niin mihinkään pitkäaikaisseurantoihin ei ollut mahdollisuutta, Eskola myöntää.

Sikainfluenssarokotteella on viime päivinä epäilty olevan yhteys lasten lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.