THL:n tutkimuspäällikkö: Perhevapaauudistuksella voisi olla pitkäaikainen vaikutus perheissä: "Helpottaisi äitien paluuta töihin"

Hallitus haluaa uudistaa perhevapaita kovalla kädellä – asiantuntija kertoo, miten uudistukset vaikuttaisi konkreettisesti lapsiperheiden elämässä 5:08
THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi vieraili MTV:n Kymmenen uutisissa keskiviikkona.

Uusi hallitus pyrkii nostamaan isyysloman viiteen kuukauteen nykyisestä reilusta kahdesta kuukaudesta. Äitien nykyinen noin neljän kuukauden äitiysloma pitenee noin viiteen kuukauteen hallitusohjelman ja EU-direktiivin myötä.

Hallitus puhuu niin sanotusta 5+5+5-mallista, joka tarkoittaa, että äidille ja isälle tulisi molemmille viiden kuukauden kiintiö, jota ei voi luovuttaa toiselle vanhemmalle. Loput viisi kuukautta vapaista vanhemmat voisivat jakaa haluamallaan tavalla keskenään.

Vanhempainvapaa olisi edelleen noin kuusi kuukautta. Kotihoidon tukea saisi entiseen tapaan siihen saakka, kunnes nuorin lapsi täyttää kolme vuotta.

Toimeentulo paranisi

Kymmenen uutisissa vieraillut tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo, että 5+5+5-malli parantaisi pikkulapsiperheiden toimeentulotilannetta.

– Tähän asti näissä perheissä pisin perhevapaajakso on ollut kotihoidontuella avustettua, mikä on hyvin pieni ansiosidonnaisiin tukiin verrattuna. Se on näkynyt jopa lapsiperheiden köyhyyden lisääntymisenä, Salmi sanoo.

Salmen mukaan vanhempainvapaiden jakautumisella tasaisemmin isien ja äitien välillä on kauaskantoisempiakin seurauksia.

– Jatkossa isät tekevät enemmän kotitöitä ja osallistuvat enemmän lapsenhoivaan. Se helpottaa äitien tilannetta työhön paluussa. Lisäksi tiedetään, että Isien käyttäessä pidempiä vapaita äidit palaavat aikaisemmin töihin.

Salmen mukaan perhevapaauudistus voi parhaimmillaan kannustaa perheitä hankkimaan lapsia, mikä auttaisi syntyvyyden laskun mukanaan tuomissa haasteissa.

EK tyrmää uudistuksen

STT:n haastattelemien poliitikkojen mukaan perhevapaauudistuksen hintalapusta on ollut erilaisia laskelmia. Ne ovat vaihdelleet kymmenistä miljoonista noin sataan miljoonaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan uusi malli heikentäisi työllisyyttä ja pakottaisi kiristämään verotusta. EK:n mukaan uudistuksen hinta kipuaisi sataan miljoonaan.

– Malli ei paranna millään tavalla miesten ja naisten tasa-arvoa työmarkkinoilla ja heikentää työllisyyttä, EK:n sosiaali-, terveys- ja työvoimapolitiikan johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarikommentoi STT:lle.

Salmen mukaan EK:n huoli perhevapaauudistuksen heikennyksistä työmarkkinoilla on osittain turha.

– Ei tässä välttämättä tule kielteisiä vaikutuksia. Jos isän perhevapaa pitenee, pakottaa se hankkimaan sijaisen isälle. Sitä kautta nuoret miehet voivat saada työpaikkoja, Salmi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat