THL:n Mika Salmiselta vakava varoitus vapun viettoa suunnitteleville: "Olisi valtava riski suoraan sanoen"

1:33
Katso video: Näin Mika Salminen näkee vapun normaalin vieton riskin tässä epidemiatilanteessa.

Suomi viettää kahden viikon päästä vappua koronavirusepidemian puristuksessa. Mika Salminen varoittaa, että vapusta ei tule vielä normaalia, vaikka tartuntamäärät ovat laskussa.

Maaseudun tulevaisuus kysyi tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, miten vapaasti suomalaiset pääsevät viettämään vappua.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen myöntää että tällä hetkellä tilanne näyttää tapausmäärien valossa ihan hyvältä. Samalla hän kuitenkin sanoo, että vappuun tulisi suhtautua samoin kuinviime vuonna.

– Ei tämä ihan normaali vappu tule olemaan vieläkään. Emme voi mitenkään taata sitä, että vappuna olisi tilanne niin hyvä leviämisriskin suhteen, että olisi viisasta lähteä viettämään vappua niin kuin normaalioloissa, Salminen sanoi.

– Olisi valtava riski suoraan sanoen sille, että meillä olisi sen jälkeen aikamoinen epidemiapiikki.

Kenties ratkaiseva vaikutus kesään

Salmisen mukaan vapulla voi olla suuri vaikutus siihen, millainen kesä tulee epidemiatilanteen ja rajoitusten kanssa olemaan.

– Se on sekä mallinnuksen että kokemuksen perusteella ihan selvä asia, että jos juuri ennen kesää on valtavan korkea ilmaantuvuusluku, niin kesän [helpottava] vaikutus siihen on aika pieni. Tätä ei varmaan kukaan toivo.

Salminen kiittelee kansalaisia siitä, että ihmiset ovat nyt toimineet järkevästi, mikä on ollut ratkaisevassa roolissa tapausmäärien laskussa.

– Jos tämä vappu kestetään, ensi vappuna on helpompaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja