5–11-vuotiaille sekä suositellaan että tarjotaan koronarokotetta – tästä on kyse, sanoo THL:n Nohynek

5:17
5–11-vuotiaiden koronarokotukset ovat alkaneet – milloin rokotetta suositellaan ja milloin sitä tarjotaan? THL:n Nohynek vastaa.

Noin 22 000 5–11-vuotiasta on saanut Suomessa ensimmäisen koronarokotteensa. Vauhti tulee kiihtymään, kun rokotukset kouluissa alkavat, sanoo MTV Uutisille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokottaminen aloitettiin ikäluokan riskiryhmistä ennen joulua ja nyt rokotetaan jo perusterveitä lapsia. 

Rokotteen ottamisesta päättävät vanhemmat, mutta THL:n sanamuodot ovat herättäneet epäluuloa.

THL suosittaa 5–11-vuotiaiden koronarokottamista, jos he itse kuuluvat riskiryhmään tai heidän lähipiirissään on riskiryhmäläisiä. Sen sijaan perusterveille rokotetta tarjotaan.

Rokotuksen suosittamisen ja sen tarjoamisen välillä on ero, mutta kyse ei ole siitä, etteikö suositusta uskallettaisi tai voitaisi antaa. 

– 5–11-vuotiaille voi antaa rokotuksia, tiivistää THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Esimerkiksi Helsinki jakaa rokotetta koulujen kautta ensi viikosta alkaen. Rokotteen saavat kaikki, joilla on siihen huoltajien lupa.

MTV Uutiset on keskustellut vanhempien kanssa, jotka ovat tulkinneet, että lasten koronarokottamisesta on sysätty liikaa vastuuta vanhemmille.

– Se on varmasti meidän puolelta ollut tämmöistä tiedottamisen ongelmaa, että ei olla osattu sanoittaa sitä oikein, että miten suositus ja se, että tarjotaan rokotetta, eroaa. Suositus on ehkä vahvempi näille lapsille, jotka itse kuuluvat riskiryhmään tai elävät riskiryhmäläisten kanssa, Nohynek sanoo.

– Suositus on sitten vähemmän vahva tai vähemmän kiireinen näille, jotka ovat täysin perusterveitä, Nohynek jatkaa.

Kysymys on Nohynekin mukaan ennen kaikkea painotuksesta.

– Eikä siitä, että rokote olisi jotenkin tehoton tai turvaton tälle ryhmälle, Nohynek toteaa.

Suomessa lapsille annetaan BioNTech-Pfizerin koronarokotetta. 5–11-vuotiailla käytössä oleva rokote on vahvuudeltaan kolmanneksen siitä, mitä aikuisille annetaan, Nohynek sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja