Therese Johaugille rajua kriitikkiä yleisurheilun hirmusuorituksen jälkeen – saattaa saada arvostetun palkinnon: "Hän ei välittänyt dopingsäädöksistä"

Therese Johaug saattaa voittaa Norjan hienoimman urheilupalkinnon yleisurheilumestaruuden jälkeen. Urheilujuristi Robin Mackenzie-Robinson on sitä mieltä, että dopingmenneisyyden pitäisi estää jo Johaugin mahdollinen ehdokkuus.

Johaug saattaa olla ehdolla Egebergin kunniapalkintoon, joka on jaettu vuodesta 1918 lähtien. Sen ovat saaneet muun muassa kahdeksan olympiakultaa voittanut Ole Einar Björndalen ja olympiavoittaja Anders Aukland. Palkinnon saamiseen vaaditaan menestystä useammassa kuin yhdessä urheilulajissa. 

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuimen asioihin erikoistunut Mackenzie-Robinsonin mielestä Johaugin saama 18 kuukauden kilpailukielto hylkää häneltä palkinnon.

– Norjan uskottavuus antidopingmaana tulee saamaan osuman erityisesti kansainvälisellä tasolla, jos dopingista tuomittu urheilija on ehdokkaana tällaiseen palkintoon. Kunniapalkinnossa ei ole pelkästään kyse urheilullisista asioista, Mackenzie-Robinson sanoo NRK:lle.

– Jos olisit sanonut minulle viisi vuotta sitten, että dopingista kärynnyt norjalainen urheilija olisi ehdolla, niin en olisi uskonut sinua. Dopingtuomio ei ole pikkuasia. Vaikka kyseessä ei ole dopingin tietoinen käyttö, on se silti dopingtuomio, Mackenzie-Robinson jatkaa.

Mackenzie-Robinson uskoo Johaugin selitykset dopingin käytöstä, mutta se ei muuta periaatetta hänen osaltaan.

– Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että kyseessä on dopingasia. Vaikka kyseessä onkin meidän tähtemme ja rakkaamme. Lähdemme liikkeelle eri perusteista, kun kyseessä on oma urheilijamme ja se on mielestäni surullista. Hän ei ole välittänyt dopingsäädöksistä, hän on laiminlyönyt ne, Mackenzie-Robinson päättää.

Lue myös:

    Uusimmat