Therese Johaug sai kohupalkintonsa – dopingtuomiolla ei vaikutusta: "Häntä ei ole tuomittu huijaamisesta"

7:06
Videolla Therese Johaugin voitto Rukalla.

Norjan maastohiihtotähti Therese Johaug sai perjantaina maan urheilun arvokkaimman kunnianosoituksen, Egebergin kunniapalkinnon. Johaugin palkitseminen on aiheuttanut kohun norjalaisen aiemman dopingkäryn takia.

Egebergin kunniapalkinto jaetaan urheilijalle, joka on kunnostautunut kahdessa tai useammassa urheilulajissa. Johaugin tapauksessa on kuitenkin riittänyt kohua, sillä monien mielestä dopingtuomion saanut urheilija ei ole hyvä roolimalli. 

– Hänet tuomittiin laiminlyönnistä, ei tarkoituksellisesta teosta. Siinä on kristallinkirkas ero, palkintokomitean johtaja Borre Rognlien sanoi NRK:n haastattelussa.

– He, joiden mielestä en ansaitse tätä palkintoa, ovat oikeutettuja mielipiteeseensä. Olen tehnyt vain parhaani ja minä en päätä sitä, että kuka palkinnon saa, Johaug kommentoi mahdollista debattia aiheesta.

NRK:n selostaja Jan Petter Saltvedtin mukaan Norjan urheilujohtajat haluavat kostaa urheilun kansainväliselle vetoomustuomioistuimelle (CAS). Hän sanoo, että he yrittävät puhdistaa yhtä kansallisaarrettaan.

– He ovat yrittäneet kaikkensa, että 18 kuukauden dopingtuomiota ei otettaisi huomioon hyvän roolimallin kriteereissä. Heidän pitäisi mielestäni pelastaa itsensä, eikä suinkaan Johaugin vuoksi. Tämä merkitsee mielestäni enemmän palkintoraadille kuin Johaugille, Saltvedt toteaa.

– Komitea on ottanut huomioon, että hänet tuomittu dopingsäädöksien rikkomisesta. Jos hänet olisi tuomittu dopingista ajatuksella, että hän saisi huijaamalla paremman suorituskyvyn, niin silloin hän ei saisi palkintoa. Thereseä ei kuitenkaan ole tuomittu huijaamisesta. Hänet on tuomittu laiminlyönnistä. Laiminlyönti ei ole komitean mielestä ratkaiseva kriteeri hyvän roolimallin tapauksessa, Rognlien sanoi palkintotilaisuudessa.

Johaug on hallinnut viime aikoina hiihtolatuja selkeällä otteella. Hän osoitti myös kyvykkyytensä yleisurheilun parissa, kun hän juoksi alle 10 000 metrin MM-rajan sekä voitti maansa mestaruuden kyseisellä matkalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja