Therese Johaug ylivoimaiseen voittoon paluukisassaan

Therese Johaug on palannut kilpaladulle voitokkaasti. Johaug lykki ylivoimaiseen voittoon 17 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Sveitsissä.

Johaug jätti kilpailussa toiseksi tulleen Puolan Justyna Kowalczykin kolmen ja puolen minuutin päähän taakseen. Kilpailu oli Johaugille ensimmäinen virallinen otatus lähes kahteen vuoteen. 

– Täytyy myöntää, että se oli todella hauskaa, Johaug totesi norjalaisen VG:n mukaan kilpailun jälkeen.

Kilpailu ei tasollisesti ollut lähelläkään sitä, mihin Johaug tottui huippuaikoinaan. Kakkoseksi hiihtänyt Kowalczyk, 41, lopetti aktiiviuransa vuonna 2018, ja muuten hiihtäjistö koostui lähinnä tuntemattomista sveitsiläisistä. Tästä huolimatta numerolapun kiinnittäminen rintaan toi Johaugille tuttuja tuntemuksia.

– Sitä on hieman hermostunut ennen lähtöä. Siitä saa potkua. Hiihtokilpailun tunnelma antaa minulle paljon energiaa, Johaug sanoi.

Norjan naisten maajoukkueen valmentaja Stig Rune Kveen kommentoi Johaugin sunnuntain edesottamuksia norjalaiselle NRK:lle Lahdessa. Kveen ei suoraan osannut arvioida, mitä Johaugin voitto viestii ex-mestarin kunnosta.

– On todella vaikea sanoa, kuinka hyvä kowalczyk on. Odotin hänen voittavan isommalla erolla. Voinko sanoa niin? En tiedä yhtään. Varmaankin se oli hyvä.

NRK:n mukaan Johaug on suunnitellut osallistumista Norjan mestaruuskilpailuiden 30 kilometrin hiihtoon. Rune pyöritteli Johaugin menestysmahdollisuuksia maltillisesti. Valmentajan mukaan kova harjoitustausta näkyy tämän otteissa. 

– En ole huolissani hänen vauhdistaan. Mutta voittaako hän Norjan mestaruuden? Sitä on vaikea sanoa. Itse asiassa en usko.

Johaug synnytti esikoisensa viime vuoden toukokuussa. Hän hiihti edellisen kerran kilpaa huhtikuussa 2022, kun hän voitti Skarverennet-kilpailun Norjassa.

Kaksi vuotta sitten keväällä uransa päättänyt Johaug on ilmaissut olevansa kiinnostunut palaamaan maastohiihdon huipputasolle. Ennen sunnuntain kilpailua Johaug avasi ajatuksiaan kisajärjestäjän haastattelussa. Norjalaisen erityisenä kiinnostuksen kohteena on ensi vuoden MM-kilpailut Norjan Trondheimissa ja ensimmäistä kertaa hiihdettävä naisten 50 kilometrin kilpailu.

– Odotan sitä, sillä se on ensimmäinen naisten 50 kilometrin kilpailu. Se on Trondheimissa ja Norjassa. Tiedän, millainen tunnelma oli Holmenkollenilla (edellisissä Norjassa hiihdetyissä MM-kisoissa) vuonna 2011. Haluan ja toivon olevani siellä. Töitä pitää kuitenkin tehdä paljon, Johaug kertoi VG:n mukaan.

– Kukaan ei ole iloinen, jos olen neljäs. Tiedän, että kaikki ajattelevat niin, että minun pitää voittaa kultamitali. Se on myös tavoitteeni, mutta mikäli aion kilpailla Trondheimissa, niin minun pitää myös päästä joukkueeseen. En halua hiihtää kokonaista maailmancupin kautta.

Lue myös:

    Uusimmat