Thaimaan 12-vuotias "Greta Thunberg" taistelee ympäristön puolesta ja kerää muovikasseja likaisesta kanavasta suppilaudalta käsin – katso kuvat

Thaimaalais-amerikkalainen Lilly, oikealta nimeltään Ralyn Satidtanasarn, ei ole kaikkina päivinä koulussa. Sen sijaan 12-vuotias koulutyttö saattaa lipua suppilaudalla likaisessa kanavassa Bangkokissa ja kerätä vedestä muovipusseja, purkkeja ja muuta roskaa.

– Yritän pysyä optimistina, mutta olen myös vihainen. Maailmamme on katoamassa, hän sanoo.

Herätyksen ympäristösuojeluun Lilly sai jo kahdeksanvuotiaana lomaillessaan perheensä kanssa merenrannalla, joka oli roskien peitossa.

– Puhdistimme rantaa vanhempieni kanssa, mutta se ei auttanut, koska seuraavana päivänä meri oli tuonut taas uusia roskia, Lilly muistelee.

Ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin innoittamana Lilly on muun muassa järjestänyt istumalakkoja ympäristön puolesta Thaimaan hallintorakennusten edessä.

– Greta antoi minulle itseluottamusta. Kun aikuiset eivät tee mitään, meidän lasten täytyy toimia, hän sanoo.

Aivan yksi Lilly ei aktivismissaan ole. Hän muun muassa osallistuu paikallisen Trash Hero -järjestön roskienkeruutalkoisiin.

Kaupoilta varovaisia myönnytyksiä

Lillyn haasteet Thaimaan jätetilanteen muuttamiseksi ovat suuria. Maassa käytetään keskimäärin kahdeksan muovikassia asukasta kohden joka päivä. Thaimaan arvioidaan olevan kuudenneksi suurin meriin päätyvän jätteiden lähde koko maailmassa.

Pikaruoan kääreet ja take away -kahvien mukit kasvattavat entisestään korkeaa jätevuorta. Muovia tuottava petrokemian teollisuus on lisäksi tärkeä Thaimaan taloudelle ja työllistää kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lilly on kuitenkin jo saavuttanut menestystä vetoamalla suoraan yrityksiin. Suuri bangkokilainen Central-kauppaketju lupasi kesällä lopettaa muovikassien jakamisen kaupoissaan – tosin vain yhtenä päivänä viikossa.

Syyskuussa eräät muut ketjut, kuten 7-Eleven, ilmoittivat lopettavansa kertakäyttökassien jakamisen asiakkaille ensi vuoden alusta.

Thunbergin tavoin myös Lillyn vanhemmat tukevat tytärtään.

– Aluksi ajattelin, että kyseessä on vain lapsen villitys, mutta Lilly ei vaan luovuttanut, äiti Sasie kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat